ZORAN TEGELTIJA KATEGORIČAN: Srpska neće nikada prihvatiti aranžman sa MMF, da prenese nadležnosti na BiH!

S. M.

18. 12. 2020. u 18:34

PREDSEDAVAJUĆI Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da ne veruje da će do 8. januara naredne godine biti postignuta saglasnost u vezi sa Pismom namere sa MMF, s obzirom na činjenicu da ovaj aranžman sadrži pitanja koja predstavljju ozbiljan prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

ЗОРАН ТЕГЕЛТИЈА КАТЕГОРИЧАН: Српска неће никада прихватити аранжман са ММФ, да пренесе надлежности на БиХ!

Foto: D. Pozderović

Tegeltija je pojasno da nema nikakvih primedbi kada je reč o ciljevima i politici aranžmana, ali neke mere koje su definisane u samom Pismu namere ne poklapaju se ciljevima arnažmana. Odnosno ima pitanja koja predstavljaju ozbiljan prenos nadležnosti poput registra bankarskih računa svih građana u BiH koji treba da se vodi u Centralnoj bnaci BiH do pitanja nekih zakona koji su dio dogovora BiH i EU.

– Postavlja se logično pitanje kako će nama neko pomoći u borbi protiv pandemije i njenim posledicama tako što ćemo praviti registar na još jednom mestu, a već ga imamo, ili pitanje Zakona o električnoj energiji i gasu koji je usaglašen sa Energetskom zajednicom EU - a taj zakon postoji i napisan je u Savetu ministara? Tako dolazimo u situaciju da MMF postavlja to kao uslove za novi aranžman i čini mi se da na taj način svesno želi da preuzme neke poslove koji su deo dogovora BiH i EU - istakao je Tegeltija.

On je naglasio da EU postavlja određena zakonska rešenja BiH kao uslov za dobijanja kandidatskog statusa i napredak u celom tom procesu poput Zakona o javnim nabavkama, a onda se pojavljauje MMF koji to predstavlja kao prethodnu meru aranžmanu i upitao zašto se MMF kao finansijska institucija uopšte dotiče odnosa BiH sa EU.

Podsetivši da na sednici Fiskalnog saveta, koja je održana juče posredstvom video-linka, nije postignuta saaglasnost o Pismu namere, Tegeltija je istakao da ima šest tačaka koje su otvorene u ovom trenutku i o kojima ne postoji saglasnost pre svega Vlade Republike Srpske i jedna tačka o kojoj ne postoji saglasnost između Vlade Federacije BiH i MMF.

– Ostavljen je rok do 8. januara da se postigne saglasnost o aranžmanu, a moje mišljenje je da do toga neće doći, jer jučerašnji zaključni razgovor predstavika MMF glasio je da je aranžman moguć ukoliko su vlasti spremne da prihvate ono što je napisano u Pismu namere. Smatram da ne postoji spremnost vlasti da prihvati neka odrešenja koja su napisana u tom pismu namere - rekao je Tegeltija.

On je naveo da su u dosadašnjim aranžmanima sa MMF uvek bile neke teške ekonomske reforme, poput povećanja ili smanjenja plata, penzija, Zakona o radu i slično ali da sada prvi put nema ništa od tih ekonomskih pitanja, već se pojavljuju politička pitanja koja tu nikako nisu trebalo da budu.

– S toga u potpunosti razumem stavove premijera Radovana Viškovića i ministar finansija Zore Vidović koje sam i u nekim našim prvim razgovorima pre dva meseca upozorio da je reč o političkim stvarima i da može biti poteškoća u pregovorima sa MMF -istakao je Tegeltija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!