SARAJEVO SE MORA ODREĆI ZLOČINACA: Srpska sprema apelacij Ustavnom sudu BiH zbog uvredljivih naziva u gradu na Miljacki

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 12. 2020. u 08:39

REPUBLIKA Srpska odlučila je da se pravnim putem promeni nazivi ulica u Sarajevu koji danas nose imena raznih zločinaca i ubica Srba i drugih naroda.

САРАЈЕВО СЕ МОРА ОДРЕЋИ ЗЛОЧИНАЦА: Српска спрема апелациј Уставном суду БиХ због увредљивих назива у граду на Миљацки

Foto Nezavisne

Apelacija Ustavnom sudu BiH, koja se odnosi na sve uvredljive nazive u Gradu Sarajevu za Srbe i druga dva konstitutivna naroda u BiH je u pripremi i biće prosleđena Ustavnom sudu BiH početkom naredne godine, saznaju "Novosti".

Ovaj dokument priprema Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva sa timom advokata. On je potvrdio za naš list da je apelacija skoro pa završena.

- Ovim dokumentom osporavamo ustavnost i zakonitost mnogih naziva ulica u Sarajevu i pozivam se na konstitutivnost tri naroda u BiH. Apelacija će biti u sudu početkom naredne godine. Sve ćemo osporiti u Sarajevu, a ako treba idemo i do Suda u Strazburu - ističe Ćosić.

On kaže da mu je prvi posao odmah po završetku konstituisanja upravnih organa Istočnog Sarajeva osporavanje naziva koji vređaju Srbe, a takvih je nažalost mnogo.

- Mi kao narod koji vekovima živi na području Sarajeva, i koji smo stvarali taj grad, ne možemo biti okvalifikovani da smo učinili nešto loše našem gradu. Najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje polažu Srbi koji su ga stvarali - kaže Ćosić.

U Sarajevu već od rata nema ulica sa imenom Alekse Šantića, Branka Radičevića, Beogradske, Petra Kočića, Marije Bursać, Nikole Tesle, na stotine skojevaca i heroja Drugog svetskog rata su precrtane. Pisci i glumci su precrtani, bili oni srpski ili hrvatski. Njih su zamenila imena Alije Izetbegovića, Patriotske lige, Zelenih beretki...

BEZ SASTANKA SA BOGIĆEVIĆEM

LjUBIŠA Ćosić (na slici) kaže da se nikada neće sastati sa novim gradonačelnikom Sarajeva Bogićem Bogićevićem.

Foto SNSD

- On je zaslužan za raspad bivše države i obični poltron sarajevske politike koja veliča zločince nad Srbima. Nikada se neću sa njim sastati - poručio je Ćosić.

Čast da imaju ulicu u Sarajevu su dobile desetine pripadnika "Mladih muslimana" i Handžar divizije. Svi viđeniji saradnici NDH i ustaša danas imaju ulice u Sarajevu.

Ulicu imaju i Mustafa Busuladžić, koji je vršio progon sarajevskih Jevreja i Srba, Asef Serdarević, poznat kao osnivač organizacije "Mladi muslimani". Ulice imaju i Sulejman ef. Paćariz, komandant SS policije u Sandžaku, Enver Čolaković, ataše za kulturu NDH u Mađarskoj, Ejub Ademović, Kasim Dobrača, Omer Stupac, Hasan Biber, sve saradnici ustaša, kao i Muhamed ef. Pandža, jedan od osnivača Handžar diivizije.

Foto radio Sarajevo

Rajko Vasić, član GO SNSD, kaže da su u Sarajevu nazivi ulica po raznim zločincima iz poslednjeg ili Drugog svetskog rata, rezultat shvatanja uske čaršijske klike koja želi da nametne istu formulu čitavoj BiH.

- Na sreću, ova ideja ostaće samo u sarajevskoj kotlini. Sarajevo je danas takva kasaba, i da je premestite u Tursku, Turska bi je se stidela - kaže Vasić.

On kaže da je kod Bošnjaka, ili muslimana, prisutna jedna vrsta zaostale kolektivne svesti koja nikada neće doći u korak sa Balkanom i Evropom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!