REPUBLIKU SRPSKU ČUVA VELIKA RUSIJA: Stav Moskve o Dejtonskom sporazumu jasan je kao dan

Novosti online

13. 12. 2020. u 22:19

РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ЧУВА ВЕЛИКА РУСИЈА: Став Москве о Дејтонском споразуму јасан је као дан

Foto Ap

RUSKA Federacija saradnjom sa Republikom Srpskom ne podriva i ne narušava stabilnost BiH, kategoričan je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

- Mi radimo u strogim okvirima predviđenih diplomatskom i drugom praksom. Mi se ne mešamo u unutrašnja pitanja BiH - rekao je Ivancov.

On je dodao da ih optužuju za negativan i zlonameran uticaj u BiH, ali mu još niko nije objasnio u čemu se taj uticaj ogleda.

- U tome što štitimo Dejtonski sporazum? Pa, to verovatno nije u vezi sa tim kako mi utičemo, nego sa tim kako interpretiramo taj sporazum. Oslanjamo se ne na duh, već na slovo Dejtona. Štitimo tri osnovna principa Dejtonskog sporazuma. To je teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost BiH, ravnopravnost tri naroda koja žive u BiH - rekao je Ivancov za ATV.

Prema njegovim rečima, to je i jasno razdvajanje nadležnosti između centralne vlasti i entiteta BiH, a Dejtonski sporazum se ne sme tumačiti u vidu menija.

- Ne sme se naglašavati jedan princip i zaboravljati na dva druga, kako se, nažalost, s vremena na vreme radi. Na poslednjem PIK-u, delimično jedan od razloga zašto se nismo mogli usaglasiti o zajedničkoj izjavi je jer je u njoj izabran princip kojeg u potpunosti podržavamo, nezavisnost i teritorijalni integritet, ali naši partneri su odbili da pomenu u tekstu prava naroda i prava entiteta - pojasnio je Ivancov.

Foto: Srna

Ivancov je rekao i da međunarodna zajednica više ne može igrati u procesu izmene Dejtonskog sporazuma, jer je BiH suverena i nezavisna država i samo narodi BiH mogu odlučivati kako će živeti.

Ukoliko se želi menjati Ustav BiH, Ivancov je naveo da to treba raditi na temelju institucija BiH koje postoje i na osnovu poretka koji je predviđen zakonima.

- Taj poredak podrazumeva saglasnost tri naroda i dva entiteta. To je ta staza po kojoj se treba kretati. To je ta mapa puta koja određuje razvoj BiH. Mislim da drugog puta nema - dodao je Ivancov.

Ivancov je na pitanje kako se rešiti stranog protektorata odgovorio da je to poprilično jednostavno, odnosno da rukovodstvo PIK-a treba da donese odgovarajuću odluku i proces se dalje može odvijati poprilično brzo.

On je mišljenja da BiH treba da postane član EU, ali treba da budu provedene određene reforme i tada će dobiti kandidatski status na osnovu kojeg će se kretati dalje.

Ivancov je rekao da je visoki predstavnik u BiH odavno izgubio svoje značenje i da je ta funkcija izgubila svoje ne samo praktično značenje već i praktični smisao.

- I upravo zbog toga govorimo o tome da je došlo vreme za zatvaranje te institucije. Uostalom, to je trebalo da se desi već 2007. godine. Taj proces nije inicirala Rusija, inicirao ga je Pedi Ešdaun, visoki predstavnik - napomenuo je Ivancov, te dodao da se to, nažalost, nije desilo do danas.

On je istakao da sporna pitanja u BiH treba da se rešavaju na osnovu dijaloga među političkim akterima, jer se samo tako može doći do rešenja.

Rusija, istakao je, gradi odnosi u BiH, te je naveo primer da ruske kompanije uspešno rade i u Federaciji i u Republici Srpskoj.

Pomenuo je Sberbanku, koja ima filijale i u FBiH i u Republici Srpskoj, zatim "Gaspromnjeft", jednu od najkvalitetnijih dobavljača naftnih proizvoda u FBiH, kao i "Zarubežnjeft" koji posluje u Srpskoj.

Ivancov je podsetio da je "Zarubežnjeft" pre dve godine imao veliki požar u rafinerijom u Brodu i da do danas proizvodnja nije oporavljena.

- `Zarubežnjeft` ostaje ovde. Oni razmatraju strateške pravce razvijanja svog daljeg poslovanja. Mislim da će taj proces biti završen sredinom sljedeće godine i kompanija će nastaviti svoj rad - pojasnio je Ivancov.

On je dodao da se trude da sarađuju tamo gde mogu i tamo gde za to imaju povoljnije uslove, posebno što se tiče trgovinsko-ekonomskih poslova.

- Možda imamo nešto manje trgovinsko-ekonomskih veza sa FBiH, verovatno zbog toga što je ovde složenija struktura. Ovde, osim vlasti na entitetskom nivou, postoje i kantoni i dobijanje licence, dozvole, odobrenja, zahteva više vremena i naš biznis bolje i lakše funkcioniše u Republici Srpskoj - pojasnio je Ivancov.

Istakao da je da, kada je reč o Republici Srpskoj, Rusija, verovatno, ima više veza na kulturnom i duhovnom nivou, jer imaju zajedničku religiju, pravoslavnu crkvu.

On je podsetio da završava svoju misiju u BiH, za koju je konstatovao da ima dobru budućnost.

- Hoću da poželim narodu BiH dobru budućnost. Dobru, srećnu budućnost u prijateljstvu sa svim državama svijeta, evropskim državama, Rusijom, Kinom, Turskom, SAD - zaključio je Ivancov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

DOK JE RUSIJE BICE I SRPSKE I SRBIJE

16.12.2020. 19:00

Prosla su vremena, kad su zlotvori kupovali ruskog predsednika za flasu viskija, i onda su mogli da se izivljavaju nad srpskim narodom.