CRNA LOKVA, CRNA ZA IGORA I IRINU: Na Kozari okončana velika potraga za nestalim avionom - jedno telo pored olupine, drugo u ostacima (FOTO)

O. MATAVULj

11. 12. 2020. u 22:45

PRIPADNICI Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP RS pronašli su na Kozari, olupinu nestalog aviona "pajper 28" beogradske firme "STS avijacija", koji se srušio u četvrtak posle podne.

ЦРНА ЛОКВА, ЦРНА ЗА ИГОРА И ИРИНУ: На Козари окончана велика потрага за несталим авионом - једно тело поред олупине, друго у остацима (ФОТО)

Foto MUP RS

Pronađena su i tela nastradalih u nesreći, a najverovatnije je reč o pilotu Irini P. (31), Moldavki rumunskog državljanstva, i operateru Igoru Ivanoviću (34) iz Beograda. Oni su, kao radnici "STS avijacije", bili angažovani na vakcinaciji lisica i kojota u BiH.

Ostaci aviona pronađeni su juče oko 15 časova na lokaciji Crna lokva zaseoka Subotići u opštini Gradiška, na veoma nepristupačnom terenu do kojeg se i peške vrlo teško dolazi.

Policajci su locirali olupinu i pored nje jedno telo, dok se drugo vidi u ostacima aviona. Oba su, kako se navodi, ugljenisana i njihov identitet tek treba da se utvrdi obdukcijom.

- Tokom noći lice mesta je obezbeđeno, a uviđaj će početi danas jer trenutni vremenski uslovi to ne dozvoljavaju - rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Ona kaže da je o svemu obavešteno Tužilaštvo BiH i da su nepristupačan teren kao i vremenske neprilike policiji otežavale posao.

KOMISIJA UTVRĐUJE UZROK

POLICIJA će obaviti uviđaj i komisiji za istragu ove avionske nesreće, koju imenuje naše ministarstvo, dostaviti sve relevantne podatke. Već smo kontaktirali sa više eksperata iz te oblasti kako bi se utvrdile sve okolnosti i uzrok nesreće - kaže za "Novosti" Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

Igor Ivanović, Foto Fejsbuk

Firma "STS avijacija" se, kako smo saznali, više od 10 godina bavi vakcinisanjem životinja. Taj posao radili su na području cele BiH, a minulih dana su pomoću aviona po šumama i planinama rasipali takozvane kolačiće, mamce kojima se životinje vakcinišu protiv besnila. Minulih dana imali su letove sa Aerodroma Banjaluka u Mahovljanima, a u celom poslu bilo je angažovano 13 manjih sportskih aviona. Iako je bilo loše vreme uz maglu, a povremeno i kišu, svi su leteli. Sve do 13.10, kada su izgubili kontakt sa "pajperom" u kojem su bili Igor i Irina.

- Sa radara su nestali u 13.10. Aktivirao se uređaj za udar i odmah se strahovalo od najgoreg. Pre toga posada nije prijavljivala nikakve probleme. Na radio-vezi je sve bilo normalno i jednostavno su nestali sa radara. Oba člana posade kod sebe su imala mobilne telefone.

Pozivali smo ih i telefoni su zvonili, ali na pozive niko nije odgovarao - ispričao je dobro upućeni izvor.

Na osnovu signala sa mobilnog telefona potraga je usmerena prema delu Kozare na kojem je olupina aviona i pronađena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave