VIŠE SE UMIRE NEGO RAĐA: U Foči alarmantna demografska slika

R.Milović

07. 12. 2020. u 12:23

FOČA-Teritorijalno, posle Banjaluke, Foča je druga po veličini opština u Republici Srpskoj, sa oko 17.000 stanovnika, ali i sa poražavajućom demografskom slikom.

ВИШЕ СЕ УМИРЕ НЕГО РАЂА: У Фочи алармантна демографска слика

Foto R. M.

Tome u prilog ide i podatak da je u minulih 10 godina ovde umrlo 500 stanovnika, više nego ih se rodilo. Gpodšnje u proseku se rađa 120 beba, a umire 170 stanovnika.Ako je ovako stanje u Foči, najrazvijenijoj opštini u Staroj Hercegovini sa dva fakulteta, Medecinskim i Bogoslovskim i Kazneno-popravnim zavodom,Rudnikom mrkog uglja, Regionalnim medecinskim centrom, ŠG „Maglić“ i NP“Sutjeska“, ond ne iznenađiu što je demografska slika, poražavajuća u Čajniču,Novom Goraždu, Rudom i Višegradu, bez i jednog industrijskog pogona,  gde ukupno živi 24.500 stanovnika.

-Pad nataliteta prouzrokuju nepovoljni socio-ekonomski uslovi, povećano starenje stanovništva, sve rašireniji samački život. Demografija i dobra ekonomija su u interakciji. Primer iz Foče, gde ima više studenata od učenika osnovne škole je redak i u svetu-kaže za „Novosti“ demograf Stevo Pašalić.

Pokazatelji o rođenim i umrlim su bez 2020. godine, a ona će biti zabeležena kao „Korona-godina“,u kojoj se venčanja i udaje broje na prste jedne ruke, a tako će biti, najmanje i u narednoj 2021. godini. Račun je jasan, ne „isplati“ se ženiti bez svatova,što „Kovid-19“ isključuje, time izostaju darovi i pokloni, koji , praktično pokrivaju troškove svadbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju