SAMI I U PANDEMIJI: Apel iz Trebinja povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

D. CURAĆ

03. 12. 2020. u 11:40

POVODOM 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predstavnici Centra za koordinaciju i podršku osobama sa invaliditetom iz Istočne Hercegovine su ponovo skrenuli pažnju na svoj težak položaj i zapostavljenost tokom pandemije.

САМИ И У ПАНДЕМИЈИ: Апел из Требиња поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Foto D. Curać

Kažu, osobe sa invaliditetom se od pojave virusa suočavaju sa brojnim problemima, jer su prepuštene samima sebi, ili samo svojim porodicama.

- Isključeni smo iz donošenja odluka, a podrška ovoj populaciji je bila spora, pa se u pandemiji osećamo potpuno zaboravljeno. Jer, primera radi, mere ograničanje kao što su socijalna distanca ili samoizolacija često su neizvodljive za one koji su upućeni na podršku drugih. Mnoge osobe sa invaliditetom zavise od usluga koje su trenutno obustavljene i neretko nemaju dovoljno sredstava da naprave zalihe lekova i hrane, ili priušte troškove isporuke na kućnu adresu - ističe predsednik Centra za koordinaciju i podršku osobama sa invaliditetom Branimir Tamindžija.

USKORO I BAZA PODATAKA

CENTAR za koordinaciju i podršku osobama sa invaliditetom Istočne Hercegovine čini 14 udruženja, sa oko 2.500 članova.

- Uskoro bi trebalo da nam pristupe još dva udruženja, ali je potrebno da ispune određene uslove. Potom nameravamo da sačinimo evidenciju svih ljudi sa invaliditetom, što je poduhvat za čiju realizaciju očekujemo pomoć Saveza opština Istočne Hercegovine i lokalne samouprave u Trebinju - kaže Branimir Tamindžija.

Kaže i to da odlazak kod lekara mnogima od njih tek sada predstavlja gotovo nepremostivu prepreku...

GRADONAČELNIK ZRENjANINA SIMO SALAPURA POSETIO PORODICU LUČIĆ

LjILjANI rešenje o PLAĆenom PREVOZu DO FAKULTETA

POVODOM Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je u naselju Bagljaš posetio porodicu Lučić.

Foto SG u Zrenjaninu

Tamošnje domaćinstvo čine Ljiljana koja je - iako u invalidskim kolicima - student ovdašnjeg tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", te njen otac Milan, takođe invalid. Povodom 3. decembra koji je od 1992, po donošenju rezolucije Generalne skupštine UN, posvećen osobama sa posebnim potrebama zbog telesnih specifičnosti, Ljiljana je od lokalne samouprave u gradu na Begeju dobila Rešenje o regresiranju putnih troškova taksi vozilima, za odlazak do Fakulteta i povratak sa predavanja.  B. G.

- Ne pate svi od korone, mnogi se suočavaju i sa hroničnim oboljenjima, pa su odlazak na pregled ili podizanje propisane terapije sve češće ozbiljan problem. Jer, kompletan sistem je bio na kolenima, pa smatramo da treba i osobe sa invaliditetom, odnosno njihove organizacije, uključiti u kreiranje mera, tim pre što smo mi i inače ugrožena populacija. Ovako, izostale su čak i telefonske konsultacije sa kriznim štabovima - zaključuje Tamindžija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)