ZDANJE PUNO "SRBADIJE": Bijeljinski Sokolski dom u punom sjaju

V. M.

13. 11. 2020. u 08:15

SOKOLSKOM domu u Bijeljini, arhitektonskom spomeniku pod zaštitom, građenom u savremenom srpsko-vizantijskom stilu, vraćen je prvobitni sjaj, a gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zdanje su zvanično predali na upotrebu renomiranim bijeljinskim ustanovama kulture.

ЗДАЊЕ ПУНО СРБАДИЈЕ: Бијељински Соколски дом у пуном сјају

Foto: V. Mitrić

- Drago mi je da se nalazim na još jednom mestu našeg zajedničkog uspeha. Obnovom Sokolskog doma pokazujemo sposobnost da čuvamo našu kulturu i vrednosti, a da institucijama kulture damo reprezentativne uslove za njihov rad. Bijeljina sa ovim dobija još jedan novi sadržaj, što govori da je ozbiljan grad sa svetlom budućnošću - istakao je Dodik.

Gradonačelnik Mićo Mićić naglasio je da je obnova Sokolskog doma omogućila bolje uslove za rad ustanova kulture, a sugrađanima dala mogućnost da na savremen način koriste kulturne sadržaje.

- Ovde je najakustičnija sala u našem Gradu i predali smo je našem Horu "Srbadija" na upravljanje i korišćenje, jer oni to zaslužuju. Osim njih, ovaj prostor koristiće i druge institucije kulture, kao što su Gradsko pozorište i SKUD „Semberija“. Nastavićemo punim kapacitetom i sa realizacijom brojnih drugih projekat - poručio je Mićić.

Radovi na obnovi ove zgrade, koja je spomenik kulture prvog reda, trajali su dve godine a koštali su 2,1 milion konvertibilnih maraka, od čega je Grad Bijeljina obezbedio 1,5 miliona KM, a Vlada Republike Srpske 600.000 KM.

Sokolski dom  je proglašen za objekat najvećeg stepena zaštite i zato je bilo važno da ceo projekat bude sproveden u skladu sa prvobitnim arhitektonskim nacrtom, podsetio je gradonačelnik Mićić.

- Radovi su podrazumevali vraćanje prvobitnog izgleda objektu, uz zamenu krovne konstrukcije, strujnih i vodnih instalacija, uvođenje grijanja i ventilacije. Ponosni smo što smo na ovaj projekat jer kulturno-istorijski spomenici su nacionalna baština o kojoj moramo brinuti“, naglasio je Mićić, napominjući da će, iako je ovo velika investicija, rekonstrukcijom ovog objekta, grad dobiti mnogo na vizuelnom izgledu.

Kamen-temeljac za Sokolski dom položen je 1929. godine, a gradnja je završena 1931. godine. Zgradu je projektovao čuveni srpski arhitekta Momir Korunović (1883-1969), autor brojnih znamenitih zgrada u Kraljevini Jugoslaviji.

Sokolski dom je jedna od najznačajnijih i arhitektonski najvrednijih zgrada izgrađenih između dva svetska rata u Bijeljini. Sve značajnije akademije i priredbe između dva rata su održavane u Sokolskom domu, a sem sportskih, u njoj su održane mnoge manifestacije nacionalnih društava, između ostalog i prva predstava pozorišta "Scena" 1935. godine.

Poslije rata, ova zgrada je postala sjedište sportskih organizacija i društava. Obnovljeni Sokolski dom biće nova adresa Hora "Srbadija", a planirano je da u objekat budu smešteni i Srpsko kulturno-umetničko društvo "Semberija" i Gradsko pozorište "Semberija".

Hor "Srbadija" je uz podršku Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske obezbedio instrumente, nameštaj, uniforme i drugu opremu za rad hora.

Dirigent proslavljene "Srbadije", Desanka Trakilović ocenjuje da je Sokolski dom idealan za njih i po površini i po akustičnosti.

- Ovaj novi prostor olakšaće nam rad. Nećemo više morati termine usklađivati sa drugima. Zahvaljujem Gradskoj upravi Bijeljina i Vladi Republike Srpske za podršku.  Ovo je nakon Banskog dvora sigurno najakustičnija sala koju imamo -  rekla je Trakilovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju