PROTIV VIRUSA I 60 VOLONTERA: Studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci postali dobrovoljci Univerzitetskog kliničkog centra RS

S. MIŠLJENOVIĆ

13. 11. 2020. u 07:26

ПРОТИВ ВИРУСА И 60 ВОЛОНТЕРА: Студенти Медицинског факултета у Бањалуци постали добровољци Универзитетског клиничког центра РС

Deo studenata koji su postali i volonteri / Foto D. Pozderović

INSTITUTU za javno zdravstvo Republike Srpske je tokom poslednja 24 sata prijavljeno 26 smrtnih slučajeva, virus je potvrđen kod još 516 osoba, pa trenutni bilans od početka pandemije iznosi ukupno 63 umrlih i 24.071 oboleli.

Da bi se pojačala borba sa virusom, u četvrtak je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS u Banjaluci samoinicijativno počelo da volontira 60 studenata ovdašnjeg Medicinskog fakulteta.

- S obzirom na to da imamo više od 450 kovid pacijenata, od kojih je broj onih na respiratorima premašio 50, uz još 200 ljudi kojima je neophodna kiseonička terapija, svaka pomoć nam je dobrodošla - kaže generalni direktor UKC dr Vlado Đajić, procenjujući i to da zdravstveni sistem u Republici Srpskoj ima budućnost, te da stanovnici ne bi trebalo da brinu.

Predstavnik studenata Medicinskog fakulteta u Banjaluci i jedan od pomenutih volontera Stefan Kremenović kaže da su svi oni studenti završnih godina koji su delimično već obučeni za rad u zdravstvenim ustanovama, a zasad uglavnom pomažu u obavljanju administrativnih poslova, mada prisustvuju vizitama i pripremaju se za susret sa kovid pacijentima.

Kremenović posebno naglašava i to da su sve njegove kolege u potpunosti zaštićene, pa ne postoji bilo kakva mogućnost da neko i sam bude zaražen tokom volonterskog rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)