PREVOZILI MIGRANTE PREKO DRINE: U akcijama "Best" i "Bout" razbijene organizovane grupe krijumčara

O. MATAVULj

05. 11. 2020. u 12:29

AGENCIJA za istrage i zaštitu (SIPA) i Granična policija BiH u odvojenim akcijama juče su uhapsile 16 osoba osumnjičenih da su kao organizovana kriminalna grupa krijumčarili migrante.

ПРЕВОЗИЛИ МИГРАНТЕ ПРЕКО ДРИНЕ: У акцијама Бест и Боут разбијене организоване групе кријумчара

Foto GP BiH

SIPA je u okviru akcije "Best" uhapsila šest osoba iz Zvornika, a izvršeni su pretresi na šest lokacija koje su osumnjičeni koristili.

Portparol SIPA Luka Miladinović kaže da akcija predstavlja nastavak koordinisanih aktivnosti sa MUP Srbije usmerenih na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja je od maja do oktobra krijumčarila migrante.

- Grupa se tereti da su čamcima preko reke Drine krijumčarili migrante iz Srbije za BiH. To su obično radili u noćnim ili ranim jutarnjim satima na području Zvornika. Zadatak grupe je bio da migrante prebace preko Drine, a zatim transportuju do Tuzlanskog kantona odakle su oni peške nastavljali da se kreću prema granici - rekao je Miladinović.

PRETNjA Sve više migranata prelazi granicu BiH

Foto GP BiH

Adisa Karačić, saradnik za odnose s javnošću Tužilaštva BiH, kaže da se osumnjičenima na teret stavlja organizovani kriminal i krijumčarenje ljudi.

- Osumnjičeni su pod istragom da su delujući, sa njima poznatim osobama iz Srbije, učestvovali u planiranju, organizovanju i realizovanju krijumčarenja ilegalnih migranata preko reke Drine. Posle ispitivanja osumnjičenih tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima - kazala je Karačićeva.

SANKCIJE ZA NEODGOVORNE

DIREKTOR Granične policije BiH Zoran Galić kaže da se ova agencija intezivno bori protiv nezakonitih migracija, prekograničnog kriminala, i zloupotrebama u svojim redovima.

- I ovom akcijom smo pokazali da GP raspolaže sa profesionalcima koji su spremni da ispune najsloženije zadatke, a oni koju narušavaju ugled GP BiH snosiće odgovornost i protiv njih će biti preduzete sankcije - istakao je Galić.

Istovremeno Granična policija BiH je na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog sprovela akciju "Bout" u kojoj je uhapšeno 10 krijumčara, među kojima je granični policajac iz Zvornika koji je radio kao vođa sektora. Nezvanično saznajemo da su se nekih od osumnjičenih "preklapali" i sarađivali sa grupom koju istražuje SIPA.

- Osumnjičeni se terete da su organizovano iz Srbije u BiH prokrijumčarili više od 100 migranata afroazijskog porekla. Terete se i za krijumčarenje više grla stoke, kao i veće količine tekstilne robe, čime su pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist, nanoseći štetu budžetu BiH - istakla je portparol GP BiH Franka Vican.

U obe akcije zaplenjeni su mobilni telefoni, novac za koji se sumnja da je pribavljen krivičnim delom, kao i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u postupku. GP BiH je otkrio i dokaze koji ukazuju na izvršenje drugih krivičnih dela, a privremeno je oduzet jedan pištolj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna