PODIGNUTE OPTUŽNICE PROTIV VETERANA VRS: Nedića i Đurkovića terete za navodni ratni zločin na teritoriji Ugljevika

V. Mitrić

04. 11. 2020. u 15:36

TUŽILAC Posebnog odseka za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Radomira Nedića (77) I Ratka Đurkovića, koji se terete po komandoj odgovornosti da su učestvovali u navodnim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području opštine Ugljevik

ПОДИГНУТЕ ОПТУЖНИЦЕ ПРОТИВ ВЕТЕРАНА ВРС: Недића и Ђурковића терете за наводни ратни злочин на територији Угљевика

Foto: SIPA

Nedić je optužen u svojstvu komandanta Prve Majevičke brigade VRS, a Đurković u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve Majevičke brigade, zato što su navodno postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vreme rata, navodi Adisa Karačić, portparolka Tužilaštva BiH.

Oni se tereteda su, ističu u Tužilaštvu BiH, u svojstvu komandanata, za vreme napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području  sela Tursunovog Brdo, u julu 1992. godine, kada su podređeni pripadnici VRS počinili ubistvo 4 civila bošnjačke nacionalnosti, od toga dve žene starije od 60 godine, bili na mestu događaja, rukovodili akcijom, znali i bili informisani o počinjenom zločinu nad civilima putem vojnih službi bezbednosti i na druge način, propustili da poduzmu mere i aktivnosti da se zločin procesuira a počinioci identifikuju i kazne. 

Nadalje, optuženi se terete da su ,navodnom,prilikom zarobljavanja i ubistva dvojice pripadnika Armije RBiH, koje su nakon zarobljavanja ubili podređeni im pripadnici VRS ubijeni vatrenim i hladanim oružjem, bili mestu događaja,a znali i bili upoznati o počinjenom zločinu, a nisu preduzeli potrebne mere da se zločin procesuira, a počinitelji procesuiraju i kazne.

Foto: V. Mitrić

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i stručnih veštaka, kao prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza. Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

U Ugljeviku su, i čelnici lokalne vlasti i ovdašnje Boračke organizacije,nedavno osudili hapšenje Đurkovića,tvrdeći da je reč o časnom i čestitom čoveku,čoveku istine,vrsnom pedagodu,bivšem predsedniku opštine u vreme komunizma i dokazanom levičaru. Takođe, smatraju da nema mesta za krivicu ni Nedića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024