KAMERE OTKRIVAJU KRIMINAL: Novi video-nadzori i stacionirani radari na ulicama Banjaluke i Bijeljine

O. MATAVULj

02. 11. 2020. u 07:30

DO kraja godine sa radom bi trebalo da počne sistem video-nadzora i stacioniranih radara, čije postavljanje na najprometnijim ulicama i putevima u poslednje vreme izaziva veliku pažnju u Banjaluci i Bijeljini.

КАМЕРЕ ОТКРИВАЈУ КРИМИНАЛ: Нови видео-надзори и стационирани радари на улицама Бањалуке и Бијељине

Foto O. Matavulj

U strahu od onoga šta će kamere snimati, a MUP RS kažnjavati, pojavile su se i razne dezinformacije koje u policiji demantuju.

- Nadzorne kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica, korišćenja mobilnog telefona ili nevezanja pojasa, kako se spekuliše. Imaju mogućnost prepoznavanja registarskih oznaka (APNR) i u slučaju isteka registracije obrađuje se prekršaj i nalog se poštom šalje na adresu onog na koga je vozilo registrovano - rekla je načelnica Odeljenja za odnose s javnošću Mirna Miljanović.

Snimanje dan i noć

Nadzorne kamere bi trebalo da imaju senzore sa progresivnim skeniranjem, infracrveni filter za snimanje dan i noć, detekciju pokreta. Neke od njih trebalo bi da imaju praćenje pokretnih objekata, i prepoznavanje registarskih oznaka pri brzini od 200 kilometara na sat...

Video-nadzori se postavljaju u saradnji sa lokalnim zajednicama u okviru projekta "Bezbedan grad". Do sada je nadzor uspostavljen u 27 lokalnih zajednica u Srpskoj, a u toku je njihova instalacija u još 16 opština. Snimaju se javne površine, trgovi, parkovi, objekti, mostovi, ulice, parkinzi...

- To se radi u cilju preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i radi borbe protiv kriminala i svih oblika narušavanja bezbednosti. Bitno je istaći da se pri podešavanju kamera vodi računa o zaštiti privatnosti i usmeravaju se tako da ne snimaju privatni prostor građana - kaže Miljanovićeva.

NADZOR Stacionirani radar, Foto O. Matavulj

Stacionirani radari, koji se u vidu crnih stubova postavljaju na području PU Banjaluka, još nisu počeli s radom. U Banjaluci su takvi radari instalirani na 12 lokacija i to na nekoliko najprometnijih ulica i raskrsnica, u Dragočaju, Dervišima, kod mosta u Karanovcu. Stubovi će biti postavljeni na još osam lokacija u okolnim opštinama.

Stacionirani radari takođe imaju mogućnost video-nadzora, mogu evidentirati istekle registracije vozila, ali i prekršaje prekoračenja brzine, prolaska na crveno svetlo...

- Stacionarni radarski sistem još nije u funkciji, a javnost će biti zvanično obaveštena kad bude pušten u rad. U toku su pripreme na uspostavljanju tog sistema. Uloga radara je kako preventivna, tako i represivna - ističe Miljanovićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024