KRUNA I SIMBOL PRIJATELJSTVA: Čelnici Banjaluke i Beograda u Starom dvoru potpisali Povelju o bratimljenju

A. Z. KLISURIĆ

27. 10. 2020. u 07:25

BANjALUKA i Beograd od ponedeljka su bratski gradovi! Povelju o bratimljenju dva grada potpisali su u Starom dvoru u Beogradu gradonačelnik prestonice Republike Srpske Igor Radojičić i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda. Novi "odnos" dva grada uticaće na unapređenje saradnje na lokalnom nivou. Odluku o bratimljenju dva grada doneli su odbornici na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda.

КРУНА И СИМБОЛ ПРИЈАТЕЉСТВА: Челници Бањалуке и Београда у Старом двору потписали Повељу о братимљењу

Delegacija iz Banjaluke u zgradi "Geozavoda" 

Prvi čovek srpske prestonice nije skrivao zadovoljstvo povodom potpisivanja povelje.

- Naše veze su mnogostruke, duboke i tradicionalne u svim segmentima: od privrede i ekonomije, nauke, kulture i sporta do ličnih veza ljudi. Poveljom otvaramo mogućnost za dalju, svesrdnu saradnju i iskorak u odnosu na raniji period. Prethodnih decenija potpisivali su se sporazumi i organizovale manifestacije, među kojima su biciklistička trka Beograd - Banjaluka, zatim Kočićevi dani i brojne druge. Važno je da pripadnici našeg naroda, bez obzira na to gde se nalaze, budu u što boljim odnosima, kako bi se gradovi dalje razvijali. Oba grada su multikulturalna i mislim da je u tome naša snaga - rekao je Zoran Radojičić.

Prema njegovim rečima, tradiciju ljubavi i povezanosti između dva naroda, ostavili su nam naši preci, a ovaj sporazum uticaće na kvalitetniji život građana oba grada.

Gradonačelnik Banjaluke istakao je zadovoljstvo i čast povodom potpisivanja dokumenta, i rekao da je ovo istorijski događaj za oba naroda.

- Pobratim se posebno pazi i čuva, a pobratimstvo se ističe u više kolena i generacija. Za nas je nešto potpuno prirodno i najradosnije što Banjaluka konačno potpisuje Povelju o pobratimstvu sa Beogradom, jer iz Banjaluke i RS se na Beograd i Republiku Srbiju gleda mnogo i stalno - izjavio je u ponedeljak prvi čovek Banjaluke. - Beograd je naša zajednička prestonica i sa posebnim osećajem pratimo sve što se ovde dešava. Važno je da se okupljamo, sarađujemo i ostvarujemo sve bolje veze. Kada god smo sarađivali, naš narod je napredovao, a kad smo imali probleme, onda je neko treći imao koristi.

Prema rečima Igora Radojičića, ova saradnja doneće i razvitak kulturne saradnje.

OBILAZAK BEOGRADA NA VODI

DELEGACIJA Banjaluke u ponedeljak je obišla i zgradu "Geozavoda" u kojoj je izložena maketa Beograda na vodi, nakon toga čelnici dva grada prošetali su obalom Save na kojoj se izvode radovi ovog velikog projekta.

- Ako je Beogradu dobro, onda će biti dobro i drugim srpskim gradovima. Možemo da ubedimo investitore koji ulažu u Beograd da ulože i u Banjaluku - izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima