KORONA RAZMONTIRALA ŠATORE SA MUZIKOM! Epidemija kovida 19 diktira i izgled kampanje za lokalne izbore u Republici Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 10. 2020. u 08:12

STRAH od širenja virusa korona u Srpskoj doneo je sasvim novi oblik kampanje za lokalne izbore, koji će se održati 15. novembra. Tako ova kampanja prolazi bez zaštitnog znaka kampanja u RS, a to su šatori.

КОРОНА РАЗМОНТИРАЛА ШАТОРЕ СА МУЗИКОМ! Епидемија ковида 19 диктира и изглед кампање за локалне изборе у Републици Српској

Zaštitni znak ranijih kampanja u RS / Foto RTRS

Nema velikih okupljanja, pesme i pečenja za narod. Mitinzi su se sveli na desetak osoba. Kampanja se vodi digitalno. Šatori pod kojima su političari godinama uz mikrofone i pesmu, a na stolovima pečenje, tražili od građana da za njih glasaju, sada su u magacinima.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da je vlast ranije mnogo više koristila promociju putem šatora, pečenja i piva, i na taj način dolazila do glasača, i da je jasno je da će ovog puta izostati taj deo uticaja na birače.

- Ako posmatramo iz tog ugla, možemo reći da su opozicija i pozicija sigurno izgubile usled onemogućavanje organizovanja većih skupova. Teško je reći ko je više izgubio - ističe Antić.

Šef povereništva SP RS za Banjaluku Saša Kondić pozvao je sve učesnike predstojećih izbora da do kraja kampanje moraju strogo da poštuju preventivne mere protiv širenja epidemije.

Kondić je naglasio da zbog sve teže epidemiološke situacije već trpe i zdravstveni radnici, privrednici, učenici, prosveta i svi drugi, i da zato i političari i stranke treba da iznesu svoj deo i da se ponašaju krajnje odgovorno, bez obzira na kampanju i izbore.

- Ako mogu privreda, školstvo, zdravstvo, ugostitelji, sportisti ili policajci da se pridržavaju mera bez obzira na rizike i štetu, i za političke učesnike to takođe mora da bude obaveza koja se poštuje. Ukoliko neko nije našao način da u 21. veku dođe u kontakt sa svojom biračkom bazom i da pored sve informacione tehnologije nije uspeo da prezentuje svoje ideje i programe, to nikako nije razlog da se rizikuje ugrožavanje zdravlja građana - smatra Kondić.

On je apelovao na učesnike izbora u Banjaluci ali i svim drugim lokalnim zajednicama da ne dozvole sebi da komplikuju ionako tešku situaciju i da ništa nije vredno zdravlja građana.

SNSD je već doneo je odluku da obustavlja promotivne aktivnosti i skupove u okviru kampanje "Okupljanje za Srpsku" za predstojeće lokalne izbore zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srpskoj i BiH. Obustava će trajati do 2. novembra. Glavni izborni štab SNSD poziva i obavezuje sve kandidate i opštinske i gradske izborne štabove da striktno poštuju zabranu javnih okupljanja, mitinga i tribina.

SMANjENA POTRAŽNjA ZA MESOM

ZBOG virusa korona i zabrane održavanja većih skupova "nadrljali" su i uzgajivači svinja, jer svaki izbori su donosili i dodatni profit.

U Udruženju uzgajivača svinja RS kažu za naš list da je definitivno smanjena potražnja za mesom, što će značiti i manju zaradu uzgajivačima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!