PUNI AMBARI U SRPSKOJ: Poljoprivredni sektor uprkos brojnim preprekama beleži rekordne rezultate

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 10. 2020. u 16:12

REPUBLIKA Srpska ulazi relaksirano u zimu što se tiče količine hrane za građane. Ne treba strahovati od gladne zime, pa čak i da dođe do zatvaranja granica zbog virusa korona. Imamo dovoljno pšenice i brašna, a proizvedeno je dovoljno hrane i za životinje, kaže za "Novosti" Boris Pašalić, ministar poljoporivrede RS.

ПУНИ АМБАРИ У СРПСКОЈ: Пољопривредни сектор упркос бројним препрекама бележи рекордне резултате

Žetva pšenice u RS / Foto BN TV

- U poslednjih 20 godina ovo je jedna od najrodnijih godina. Uz dobro vreme i mere Vlade RS kojima smo stimulisali naše ljude da seju danas imamo rekordnu godinu kada je u pitanju ratarska proizvodnja. Imali smo rekordan prinos pšenice od više od sedam tona po hektaru. Do sada je bilo pet tona. Ambari su puni. Pored toga, i povrće je odličnog kvaliteta - objašnjava ministar Pašalić.

On kaže da se na terenu konstantno prati stanje i ulaže u poljoprivredu i stočarstvo.

- Pustili smo još 5.000 ljudi u sistem podsticaja da uzmu dizel. To su iskoristili za setvu i sve je posejano na vreme. Napravili smo i dobar plan kako da otkupljujemo povrće od poljoprivrednika, a gde bude pad cena kompenzujemo kroz isplatu premija. Ukupno za to imamo oko četiri miliona maraka - pojašnjava ministar.

Kako bi pomogli poljoprivrednicima, ministar kaže da je pored 75 miliona KM iz Agrarnog budžeta RS, a zbog virusa korona ove godine obezbeđeno dodatnih 10 miliona maraka iz Kompenzacionog fonda za poljoprivredu i stočarstvo.

- Pet miliona je otišlo za kapitalne investicije, tri za interventni otkup mesa, a dva miliona za otkup povrća - dodaje Pašalić.

Agrarni budžet za narednu godinu neće biti manji od 75 miliona maraka. To mogu da kažem. Sa dodatnih deset miliona ove godine smo ispoštovali sve zahteve za kapitalne investicije naših poljoprivrednika, pojašnjava ministar i dodaje da se tu radi o nabavci traktora, mehanizaciji, izgradnji štala, sistema za navodnjavanje, protivgradnih mreža, sve što se investira u imanja.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je na terenu stanje odlično i da su prinosi veći nego inače. Čak, kako kaže, na pojedinim delovima prinos pšenice ide i do 13 tona po hektaru.

On ističe da su pozitivne reakcije poljoprivrednika sa terena na redovne isplate subvencija, ali dodaje da je i dalje veliki problem ogroman uvoz iz inostranstva koji guši domaću proizvodnju, pogotovo mesa.

OTKUP POVRĆA

MINISTAR Boris Pašalić kaže da je zadovoljan i saradnjom sa proizvođačima iz RS gde su "Sava Bijeljina", "Vitaminka", "Tanasić" i drugi, a koji su otkupili povrće.

- Zbrinuli smo već oko 12.000 tona povrća - poručio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!