RADOVAN KOVAČEVIĆ PORUČIO: Poništiti proces glasanja posredstvom pošte, ako se ne vrati u zakonske okvire

S.M.

10. 10. 2020. u 18:58

UKOLIKO Centralna izborna komisija BiH nije u stanju da glasanje posredstvom pošte vrati u zakonske okvire, taj proces je potrebno poništiti u celoj BiH, istakao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

РАДОВАН КОВАЧЕВИЋ ПОРУЧИО: Поништити процес гласања посредством поште, ако се не врати у законске оквире

Foto: SRNA

Govoreći o registraciji građana za glasanje putem pošte, Kovačević je naveo da je nelegitimno izabran CIK postao i nezakonit, jer postupa na nezakonit način. On je dodao da se nikada nije dogodilo da u CIK sedi čovek koji je bio kandidat PDP za odbornika u Banjaluci i čovek koji je na sednici CIK rekao da ne može da glasa "dok ne dobije partijski stvar".

- Imamo i člana CIK koji je došao iz kabineta aktuelnog predsednika SDS. Sada vidimo da sve što rade - rade s ciljem manipulacije izbornog procesa i da se svima zgadi sve što ima veze sa izborima u Srpskoj i BiH - rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kad je u pitanju glasanje poštom, Kovačević je rekao da postoje evidentni problemi širom Srpske.

- Mi imamo u Zvorniku oko 4.000 registrovanih glasača za glasanje poštom, među kojima je veliki broj članova SNSD, ljudi koje smo u ime stranke kadidovali da budu članovi biračkih odbora. Sada im dolaze poruke iz CIK da ne mogu da budu članovi biračkih odobra jer ih je neko, bez njihovog znanja, zloupotrebom podataka, prijavio za glasanje poštom, naveo je Kovačević, dodajući da takvih slučajeva ima u Brčkom, Bijeljini, Tesliću, ali i u Banjaluci.

Kovačević je rekao da SNSD zabranu CIK izrečenu Ujedinjenoj Srpskoj doživljava kao udar i planirani napad na političke stranke u Republici Srpskoj.

- Ne govoreći o kvalitetu spota, jer lično mislim da je neukusan, smatramo da je kazna preradikalna i da za nju ne postoji osnov u Izbornom zakonu, rekao je Kovačević.

On je najavio sastanak koalicionih stranaka u Republici Srpskoj na kojem će biti zauzet stav o ovom pitanju.

- Reč je o nedopustivom političkom, a ne pravnom napadu na jednu stranku u Srpkoj. Jedan od glavnih razloga za ovakav napad je što se radi o stranci koja je dio vladajuće većine u Srpskoj - rekao je Kovačević.

Komentarišući objavu u medijima da je u toku vanredna sjednica rukovodstva Socijalističke partije koje razmatra mogućnost izlaženja iz koalicije na republičkom i lokalnom nivou, Kovačević je rekao da SNSD nije poznata ta informacija i da se oni, kao najveća stranka, uvek trude da svi koalicioni partneri budu zastupljeni u vlasti u skladu sa svojim potencijalom u parlamentima.

TV duel

Upitan da li će kandidat SNSD za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić prihvatiti poziv protivkandidata iz opozicije Draška Stanivukovića za učešće u TV duelu, Kovačević je rekao da je upitno o čemu Stanivuković uopšte može da govori, za razliku od aktuelnog gradonačelnika Radojičića koji može govoriti o brojnim projektima realizovanim u Banjaluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna