„UNIS“ OŠTETIO BUDŽET SRPSKE ZA ŠEST MILIONA KM: Policijski izveštaj tužilaštvu protiv opljačkanog giganta u stečaju

N. ĐURIĆ

06. 10. 2020. u 19:19

DOBOJSKA Policijska uprava podnela je izveštaj Okružnom javnim tužilaštvu Doboj protiv pravnog lica iz Dervente kojeg tereti da je, sa ukupno pet krivičnih dela, oštetilo budžet i vanbudžetske fondove Republike Srpske za 6.065.873 KM.

„УНИС“ ОШТЕТИО БУЏЕТ СРПСКЕ ЗА ШЕСТ МИЛИОНА КМ: Полицијски извештај тужилаштву против опљачканог гиганта у стечају

Foto: N. Đurić

Pravno lice osumnjičeno je da je izvršilo dva krivična dela-nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica i tri krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, saopštili su iz Policijske uprave Doboj.

Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, reč je o derventskom „Unisu“, nekadašnjem gigantu a danas opljačkanoj, opustošenoj i u stečaju fabrici cevi.

Kako smo pisali, još ranije dobojska policija je podnela izveštaj tužilaštvu protiv generalnog direktora „Unisa“ Mileta Georgijevskog (71), zbog sumnje da je oštetio budžet Srpske za više od 3,5 miliona maraka. Taj policijski izveštaj, od početka prošle godine, još uvek se „krčka“ u okružnom tužilaštvu u Doboju.

Izveštaj je sada potegnut i protiv ovog „pravnog lica“, čijih je više stotina radnika, bez višegodišnjih plata, kao i uplata za penziono i zdravstveno osiguranje, završilo na ulici.

U saopštenju se navodi da je „pravno lice“ u periodu od početka 2014. do kraja septembra 2016. godine izbeglo poslovanje putem blokiranih žiro-računa po rešenjima Poreske uprave o prinudnoj naplati izvršenjem na novčana sredstva za poreske obaveze, a potom usmeravalo uplate gotovog novca na blagajnu.

-Pravno lice je ta sredstava odobrilo za korišćenje u druge svrhe, a ne za plaćanje poreskih obaveza.Na taj način je za budžet Republike Srpske i vanbudžetske fondove Srpske nastupila materijalna šteta u ukupnom iznosu od 6.065.872 KM, a za isti iznos je privredno društvo iz Dervente ostvarilo pritivpravnu imovinsku korist-ističe se u saopštenju Policijske uprave Doboj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna