BERIĆET „KAO ZLATO“: Dobar prinos kukuruza u podmajevičkom kraju

V. Mitrić

17. 09. 2020. u 20:19

NA parceli od 6 hektara kukuruza, poljorpivrednika Pere Jovića iz Donje Trnove kod Ugljevika urađen makro ogled kukuruza.

БЕРИЋЕТ „КАО ЗЛАТО“: Добар принос кукуруза у подмајевичком крају

Foto: V. Mitrić

Predstavnik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Dragan Zarić rekao je da je kukuruz u odličnom stanju za ovaj vremenski period.

Zarić je objasnio razliku prinosa kukuruza u podmajevičkom kraju u odnosu na onaj iz semberske ravnice.

Foto: V. Mitrić

- Klimatski uslovi u podmjevičkom kraju su drugačiji  tego teren u semberskoj ravnici  obzirom da se razlikuju po tipu zemljišta ali i po količini padavina, a i mikroklimat koji je važan jer je  ovde blizina šumskog pojasa, kraj ravnice, prelaz na brdsko područje koje ima uticaj na rast same biljke a to je i jedan od osnovnih razloga zbog čega imamo ovakve razlike u izgledu a kasnije ćemo vidjeti kakav će uticaj imati i na konačan rezultat zrna koje ćemo da mjerimo kada bude sazrelo - rekao je Zarić .

Poljoprivrednik Pero Jović rekao je da je zasad kukuruza ove godine posadio na šest hektara zemljišta, pa je zadovoljan prinosom, da je zrno duboko, zdravo i da bi rod trebao da bude dobar.

Stablo kukuruza je zeleno a klip sazreva. Okolina njiv je pod šumom, i ona oduzima koji sat dnevne sunčeve svjetlosti, dok  na drugom kraju njive se vide šta znači kada se dobije sunčeva svetlost direktno čitav rod - rekao je Jović.

Foto: V. Mitrić

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić prisustvovao je ogledu kukuruza istakavši da je  setvena površinana imanju Jovića jedna od najrodnijih u podmajevičkom kraju.

- Osim voćarstva na području Ugljevika imamo i dobre uslove za proizvodnju kukuruza kaže Perić. Opština Ugljevik definisala je pet linija pomoći poljoprivrednim proiszvođačima.Osim voćarstva i podizanja novih zasada, dajemo značajne podsticaje za nabavku nove mehanizacije, dodeljujemo podsticaje za proizvođače koji se dominantno bave poljoprivrednom proizvodnjom,  posebno stimulišemo višečlane porodice, dok za  one koji imaju zasejano više od 3 hektara setvenih površina vezano za kukuruz i pšenicu davaćemo podsticaj do 3.000 KM.

Perić je dodao da ova opština dodeljuje podsticaje za izgradnju objekata vezanih za poljoprivredu kao što su tovilišta  i staje te da značajna sredstva ulaže u izgradnju pristupnih puteva i  za izgradnju određenih površina koje su važne za poljoprivrednu proizvodnju u kojima opština Ugljevik učestvuje sa 70 odsto sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna