MILORAD DODIK: Vozuća - simbol stradanja Srba, ali i volje da se preživi i opstane!

S. M.

10. 09. 2020. u 13:33

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik, povodom obeležavanja stradanja Srba u Vozući u proteklom ratu, istakao je da je Vozuća simbol stradanja srpskog naroda, ali i nepokolebljive volje da se preživi i sačuva sećanje na progon Srba sa Ozrena.

МИЛОРАД ДОДИК: Возућа - симбол страдања Срба, али и воље да се преживи и опстане!

Foto: Novosti arhiva

- Stradanje Srba u dolini reke Krivaje predstavlja još jedan dokaz etničkog čišćenja srpskog naroda u BiH koje su počinili mudžahedini i pripadnici takozvane Armije BiH potpomognuti NATO avionima - istakao je Dodik.

On je naglasio da bestijalno divljanje mudžahedina i muslimanskih vojnika nad nedužnim srpskim narodom treba da bude stalna opomena i podsećanje na nevino stradale žrtve koje nikada ne smemo zaboraviti.

- Uspomena na njih i njihovo mučeničko stradanje mora ostati zauvek u sećanju svih nas, posebno zbog budućih generacija. Vozuća, Zavidovići, Zenica, Banovići i Žepče su mesta koja će zauvek biti označena crnom bojom u srcima naroda Republike Srpske jer je u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa tog područja proterano više od 40.000 Srba, istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je rekao da iako je prošlo 25 godina od zverskog stradanja srpskog naroda Ozrena te rane su još sveže i nikada neće moći ni da zarastu.

- Te rane ostaju kao trajni ožiljci, jer smo tu videli prve slike šutiranja srpskih glava od pripadnika pokreta 'El mudžahedin', a svet je na to ćutao i zatvarao oči. S toga danas, na ovaj tužan dan, treba da budemo i srećni što imamo slobodu, imamo svoju Republiku Srpsku koja je garant našeg opstanka i naše budućnosti - poručio je Dodik.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine, usled ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", NATO bombardovanja i njihovih jedinica za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga. Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je proterivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, koje je započelo 1992. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)