U NOVU BOLNICU 30 MILIONA KM: Grad Trebinje uz podršku Vlade Republike Srpske dobija moderan kliničko-bolnički centar

S. MIŠLjENOVIĆ, D. CURAĆ

07. 09. 2020. u 13:40

U TREBINjU će biti izgrađena nova bolnica do 2022. godine. Već je završena projektna dokumentacija za izgradnju novog kliničko-bolničkog centra u Trebinju, za šta će Vlada Republike Srpske obezbediti 30 miliona KM.

У НОВУ БОЛНИЦУ 30 МИЛИОНА КМ: Град Требиње уз подршку Владе Републике Српске добија модеран клиничко-болнички центар

Foto: D. Curać

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kaže, za "Novosti", da u skladu sa planovima i strateškim opredeljenjem stalnog jačanja kapaciteta naših bolnica, potrebno je jačati i kapacitete u Hercegovini, koja ima dobar potencijal i gde će se u budućnosti sigurno javiti potreba za povećanjem broja usluga, kako za domaće pacijente, tako i za turiste.

- Uprkos izazovima koje je donela pandemija virusa korona u ovoj godini, gde je najveći teret podneo upravo zdravstveni sistem, nastavili smo sa projektima koje smo planirali i veliki deo njih već je i završen. To su projekti izgradnje nove bolnice u Doboju, kardiohirurgije i specijalističkih ambulanti u UKC RS, izgradnja i dogradnja bolnice u Zvorniku, dogradnja i modernizacija bolnice Foča i Specijalne bolnice Mlječanica - poručio je ministar Šeranić.

Šeranić dodaje da je sanirano i prizemlje objekta odeljenja psihijatrije Bolnice u Prijedoru, rekonstrukcija i nadogradnja dela bloka Bolnica Gradiška, kao i izgradnja objekta upravne zgrade sa administracijom u Bolnici u Istočnom Sarajevu.

S druge strane Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, kaže da će nova zdravstvena ustanova, koja će biti viši nivo zdravstvene zaštite, odnosno kliničko-bolnički centar, biti locirana u rejonu buduće zapadne obilaznice, u neposrednoj blizini putnog pravca Trebinje-Dubrovnik.

On je dodao da će izgradnja početi tokom naredne godine, te da je okvirni plan za završetak 2022. Već je završena projektna dokumentacija.

Gradonačelnik Trebinja je istakao da je razlog zbog kojeg je doneta odluka o izmeštanju te zdravstvene ustanove iz grada to što je planirano da se grad u budućnosti širi u tom pravcu, kao i zbog brojnih praktičnih infrastrukturnih rešenja, kao što su parking, lokalne putne komunikacije i slično.

Foto: D. Curać

- Kliničko-bolnički centar, pored redovnih usluga biće i zdravstvena ustanova orijentisana u komercijalne svrhe, s obzirom na opredeljenje trenutne gradske vlasti da Trebinje krene i putem razvoja zdravstvenog turizma - rekao je Ćurić.

On je napomenuo da će kliničko-bolnički centar biti namenjen pacijentima iz cele regije, jer Trebinje raspolaže i stručnim kadrom koji će moći da odgovori ovakvim izazovima.

Đurić je naglasio da je u planu i izgradnja stambenih objekata namenjenih medicinskom kadru i lekarima koji povremeno dolaze ili koji budu trajno zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi.

KOMERCIJALNA NAMENA

POSTOJEĆA zgrada bolnice takođe će biti namenjena za komercijalne svrhe, precizirao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, navodeći da će stara bolnica primati pacijente starije životne dobi, koji će uz određene nadoknade moći da se leče ili da u njoj borave određeni period.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna