EMOTIVNO SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA: Trebinje u znaku velikog glumca, rođenog na današnji dan u ovom gradu

V. N.

30. 08. 2020. u 09:23

TREBINjE je i ovog leta okupilo prijatelje i poštovaoce Nebojše Glogovca, velikog srpskog filmskog, televizijskog i pozorišnog glumca, rođenog u gradu na Trebišnjici 30. avgusta 1969. godine, koji je nažalost preminuo 9. februara 2018. u svojoj 49. godini.

ЕМОТИВНО СЕЋАЊЕ НА НЕБОЈШУ ГЛОГОВЦА: Требиње у знаку великог глумца, рођеног на данашњи дан у овом граду

Nebojša Glogovac /Novosti

Porodica, prijatelji i Kulturni centar Trebinje, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja, drugu godinu zaredom, ovog vikenda na letnjoj sceni Kulturnog centra organizuju "Dane Nebojše Glogovca". Zbog epidemiološke situacije, program se održava na otvorenom, na terasi Kulturnog centra, sa manjim brojem gledalaca, uz nošenje maski.

Izložba fotografija Nebojše Glogovca, iz njegovih najznačajnijih uloga, koja je bila predviđena za galerijski prostor, prebačena je u digitalno izdanje i emituje se na LED ekranu Kulturnog centra tokom trajanja festivala.

Kulturna manifestacija koju Trebinjci prate s velikim emocijama, otvorena je sinoć predstavljanjem specijalnog gosta i razgovorom sa glumicom Brankom Katić, koja je bila partnerka Glogovcu u kultnom filmu "Ubistvo s predumišljajem", reditelja Gorčina Stojanovića iz 1995. godine.

- Jako sam emotivna, moram da vam priznam, i ova poseta Nebojšinom rodnom gradu je veoma dirljiva. Samo najlepša sećanja imam na svaki susret sa Nebojšom. Ono što je u meni uvek budio je radost i neku neverovatnu lakoću u zajedničkom radu i druženju. Nisam gledala film "Ubistvo" dugo, mislim da će projekcija biti lepa i teška. Tu smo da čujemo sve što smo s njim delili - rekla je Branka Katić, po dolasku u rodni grad Nebojše Glogovca.

 Film "Ubistvo s predumišljajem" /Foto Jugoslovenska kinoteka

Katićeva je otkrila da joj je film koji je sinoć prikazan u Trebinju, "Ubistvo s predumišljajem", najmiliji.

- Neke scene koje smo uspeli da iznedrimo i danas čine da se naježim. Poneta sam ljubavnom pričom koju smo uspeli da dočaramo, Nebojša i ja smo se znali već 10 godina kada smo snimali taj film i negde smo se već iskreno voleli. Ništa nije bilo neprirodno, ništa na silu. Dobro smo sarađivali i bili smo kompatibilni kao glumci i to je nešto što se oseća - rekla je Branka.

U filmu "Ubistvo s predumišljajem", potresnoj priči o dve tragične ljubavi, indirektno i o stradanju srpskog naroda, Glogovac je maestralno izneo lik mladog ranjenika Bogdana Bilogorca iz Moslavine koji s nestrpljenjem očekuje svoje ozdravljenje kako bi se vratio na ratište. Naivnost, podeljenost između prave ljubavi i patriotizma u filmu ne prestaju da izazivaju emocije. Bilogorac u ratnoj Jugoslaviji 1992. sreće mladu Jelenu Panić, koju igra Branka Katić, a scena kada ga ona prepoznaje mrtvog po vunenim čarapama koje mu je dala pre ponovnog odlaska u rat, upisala se u jednu od najdirljivijih, najemotivnijih i najtužnijih u istoriji srpske kinematografije.

Bolji poznavaoci filma kažu da je ova uloga Nebojše Glogovca bila za Oskar.

Danas, na rođendan Nebojše Glogovca, planirana je projekcija filma "Moj jutarnji smeh", reditelja Marka Đorđevića iz 2019. godine, u kojoj je veliki glumac odigrao jednu od poslednjih uloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)