ODVOJENI PREGLEDI ZARAŽENIH: U Semberiji dve sedmice niko nije umro od korona virusa

V.Mitrić

19. 08. 2020. u 11:56

EPIDEMIOLOŠKA situacija, prouzrokovana virusom korona, na području Bijeljine, i dalje, je teška, iako je od početka avgusta do danas primećen blagi pad broja zaraženih u odnosu na isti period u julu, saopšteno je na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

ОДВОЈЕНИ ПРЕГЛЕДИ ЗАРАЖЕНИХ: У Семберији две седмице нико није умро од корона вируса

Foto: V. Mitrić

Prema riječima direktora Bolnice „Sveti Vračevi“, profesora dr Zlatka Maksimovića, u kovid-bolnici nalaze se 34 pacijenta, od kojih je četvoro priključeno na respiratore.

- Dva pacijenta su intubirana, a dva su na mehaničkoj ventilaciji. Gotovo svi pacijenti su na nekoj vrsti kiseoničke podrške i mogu da konstatujem da situacija nije ništa bolja nego prethodnih dana. Aktivno se pripremamo za period koji nas očekuje za dva meseca, za pojavu sezonskog gripa, a od sutra počinjemo sa adaptacijom objekta stare Ginekologije, kako bismo udvostručili smeštajne kapacitete – naveo je Maksimović.

Foto: V. Mitrić

Akademik doktor Zlatko Maksimović

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić istakao je da je na području Grada Bijeljina virusom korona trenutno zaraženo 106 ljudi i da je odlučeno da se mere Gradskog Štaba usaglase sa novim merama Republičkog štaba za vanredne situacije.

- Republički štab je odličio da produži donesene mere do 31. avgusta, ali i da dozvoli ugostiteljskim objektima, odnosno kafićima, rad do 24 časa. Članovi našeg štaba su se saglasili i sa ovom odlukom, uz apel da se poštuju sve mere zaštite od virusa. Na današnjem sastanku smo odlučili da Grad pomogne Domu zdravlja sa 100.000 KM jer se ova zdravstvena ustanova suočava sa finansijskim gubitkom zbog smanjenog plaćanja participacija i većom potrošnjom lekova, dok ćemo „Gradskom groblju“ isplatiti 50.000 KM pomoći – naglasio je Mićić.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin kaže da je epidemiološka situacija nepovoljna, „ali ohrabruje podatak da u prethodne dve sedmice nije bilo smrtnih slučajeva prouzrokovanih virusom korona“.

- Pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina trenutno se nalaze 243 ljudi. Od početka epidemije pod nadzorom je bilo 3.398 osoba, a iz nadzora ih je izašlo  3.137.  Ukupno smo uzeli 1.295 uzoraka od sugrađana za koja smo sumnjali da su zaražena virusom korona, a  očekujemo rezultate za 25 osoba – dodala je Đukin.

Ona je istakla da je Dom zdravlja reorganizovao rad kovid-ambulante, kao i  da je od Republičke uprave civilne zaštite dobio kontejner koji je iskorišćen za preglede pacijenata, nakon 19 časova.

- Pacijenti za koje se sumnjalo da su zaraženi, nakon 19 časova su dolazili u Službu hitne medicinske pomoći i tu je dolazilo do kontakta sa drugim pacijentima. Međutim, sada su takvi pacijenti odvojeni i manja je mogućnost širenja zaraze – pojasnila je Đukin.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)