SARAJEVO SE IZIVINJAVA STRANCIMA: Povlačenje sramne inicijative za pravljenje ”crnih lista” država koje nemaju Rezoluciju o Srebrenici

O. MATAVULj

31. 07. 2020. u 17:56

INICIJATIVA Sarajeva kojom se traži prekidanje saradnje i stavljanje na ”crnu listu” svih političkih, poslovnih, društvenih organizacija, pa čak i pojedinca čije države nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici doživela je propast i kao bumerang im se odbila o glavu.

САРАЈЕВО СЕ ИЗИВИЊАВА СТРАНЦИМА: Повлачење срамне иницијативе за прављење ”црних листа” држава које немају Резолуцију о Сребреници

Skupština kantona Sarajevo

Damir Nikšić predlagač Inicijative, koju je Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno usvojila, objavio je da ubrzano radi na njenom povčačenju jer se ”podigla velika frka” i na noge ustao čitav diplomatski kor na čelu sa Ambasadom Nemačke.

- Užurbano radimo na opozivu jer će se u suprotnom iz Sarajeva povući veći deo evropskih i drugih stranih kreditora, a mogao bih, skupa sa kolegama, dospeti i na “crnu listu” ako hitno ne reagujemo - napisao je Nikšić na Fejsbuku.
Očigledno je da sarajevski odbornici nisu dobro promisili i analizirali šest usvojenih zaključaka jer, kako napisa Nikšić, parlament Srbije je usvojio Rezoluciju, ali nije Bundestag, Turska, kao ni većina članica Evropske unije.
- U diplomatskim porukama pitaju rukovodstvo skupštine kako da se ponašaju evropski biznisi, banke... Da li da se pakuju i napuste Sarajevo ili? Nakon što povučemo inicijativu, Kanton Sarajevo će morati službeno da se izvinjava svim ambasadama država koje nisu usvojile Rezoluciju, sem onih retkih među kojima je, verovali ili ne - i Srbija - piše Nikšić.
Фото: Фејсбук


Sakrastično dodaje da će jedno pismo izvinjenja morati da pošalje Savetu ministara BiH ili Predsedništvu pošto i BiH spada u društvo država koje nisu usvojile Rezoluciju.
Usvojenim zaključcima se, između ostalog, traži da Sarajevo nepoželjnim proglasi sve države koje nemaju Rezuluciju, zahteva od Saveta ministara BiH da sastavi i objavi ”crnu listu” tih država, traži usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida sa definisanim kaznama za one koji to čine, te se poziva Predsedništvo BiH i sve kantonalne i entitetske skupštine da se pridruže inicijativi.
Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, kaže da je jasno da je takva inicijativa neprihvatljiva.
- Bošnjaci smatraju da su oni jedini ”bogom dani” i misle da svakome mogu da određuju stavove, pa i po pitanju toga gde je bio genocid. Bilo bi dobro da sami sagledaju šta su radili Srbima od 1945. godine naovamo, kada su podržavali ustašku vlast i nacističku Nemačku - kaže Radanović.

 

D. Pozderović
STEVANDIĆ: VRHUNAC SRBOFOBNE POLITIKE

Nenad Stevandić, poslanik u Parmalentu BiH, smatra da je Inicijativa Skupštine KS vrhunac srbofobne politike zasnovane na stereotipu da postoji međunarodna podrška za sve što je antisrpsko.

- Rukovođeni mržnjom, a ne raciom sami su sebi uskočili u stomak. Sada su prinuđeni da vlastitu mržnju povuku. Međutim, jasno je da onaj deo, koji je van svake forme, ostaje faktor bošnjačke politike, a to je da njihova vlastita percepcija zasnovana na mržnji prema Srbima i satanazaciji svega što je srpsko po modelu iz 1992. godine - ističe Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)