U GACKU PREDSTAVLJEN NOVI PRAVILNIK O PODSTICAJIMA: Veća izdvajanja za poljoprivredu

D.Curać

01. 04. 2024. u 07:15

PREDSTAVNICI Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Trebinje, prezentovali su gatačkim poljoprivrednicima Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2024. godinu.

У ГАЦКУ ПРЕДСТАВЉЕН НОВИ ПРАВИЛНИК О ПОДСТИЦАЈИМА:  Већа издвајања за пољопривреду

D. Curać

Tom prilikom poljoprivrednicima te opštine posebno je skrenuta pažnja na izmene koje donosi novi Pravilnik.

- Agrarni budžet za ovu godinu iznosi 180 miliona maraka. Za tekuću proizvodnju će biti izdvojeno nešto više od 108 miliona KM, za podršku dugoročnom razvoju 56,4 miliona maraka, a za sistemske mere 15,3 miliona KM - rekao je Dragan Drvendžija, viši stručni saradnik za ruralni razvoj u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Od resornog Ministarsta premija za litar mleka ekstra klase koje se isporučuje mlekarama iznosi 28 feninga. Nepromenjeni su podsticaji za kvalitetno-priplodne junice u brdsko-planinskom području, kao i za kvalitetno-priplodne ovce. Stado mora imati najmanje 50 grla.

Ono što je poljoprivrednike posebno interesovalo jesu novine prilikom plaćanja poreza na dohodak poljoprivrednika.

Porez

JEDNA od novina je da mali poljoprivrednici čiji je ostvareni prihod manji od 12.000 KM godišnje, nisu obavezni da plaćaju porez. Ratari sa prihodom od 12.000 do 25.000 KM obavezni su da plate porez od 200 KM na godišnjem nivou, dok oni čiji su prihodi od 25.000 do 50.000 KM plaćaju porez na dohodak u iznosu od 400 KM godišnje.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga su podsetili da je izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak u poreski sistem RS uveden poseban obveznik poreza na dohodak od poljoprivrede - mali poljoprivrednik.

Poljoprivrednici su upoznati sa uslovima za sticanje tog statusa, načinu popunjavanja obrasca kao i donošenju rešenja o poreskim obveznicima - malih poljoprivrednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)