BiH MOŽE U EU SAMO BEZ UPLITANJA KRISTIJANA ŠMITA: Stav Republike Srpske po pitanju evropski integracija kristalno jasan

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 02. 2024. u 21:44

EVROPSKI put BiH je moguć, ali bez ikakvih nametanja i uplitanja od strane Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH, kojeg RS ne priznaje. Ovo je poruka iz Srpske nakon nekoliko sastanaka SNSD, HDZ BiH i koalicije "Trojka", koji čine glavnu polugu vlasti na nivou BiH.

БиХ МОЖЕ У ЕУ САМО БЕЗ УПЛИТАЊА КРИСТИЈАНА ШМИТА: Став Републике Српске по питању европски интеграција кристално јасан

Foto: Printskrin/Jutjub/RTRS

Pred BiH je postavljen zadatak da usvoji nekolicinu zakona i dokumenta kako bi se približili EU, i možda već u martu dobili datum za otvaranje pregovora.

Ali, za sada "Trojka" koju čine SDP, "Narod i pravda" i Naša stranka, uporno odbijaju predloge iz Srpske za Zakon o sudovima BiH. Stav "Trojke" u više navrata nakon sastanaka sa koalicionim partnerima iz SNSD i HDZ BiH se menjao nakon reagovanja iz američke ambasade u BiH ili Kristijana Šmita. Tako je bilo i kod dogovora oko novog Izbornog zakona BiH, gde su iz "Trojke" počeli da negiraju dogovor iz Laktaša, a nakon pritisaka međunarodnih faktora.

Lider SNSD, Milorad Dodik poručio je da će ova stranka istupiti iz procesa usvajanja dokumenata neophodnih za evropski put BiH, ako Kristijan Šmit nametne bilo šta.

- Ukoliko Šmit donese odluku o imovini, koja je nepravna od samozvanog lica, donećemo odluku o nezavisnosti. To nije uslovljavanje, samo želimo da radimo u skladu sa ustavnim nadležnostima - rekao je Dodik.

Datum pregovora

MILORAD Dodik je poručio i da politički lideri partija koje čine vlast na nivou BiH imaju apel prema EU.

- Apel je ka EU - ako nam date pregovore, a ne date datum, ništa nam niste dali. Ne želimo da doživimo sudbinu drugih zemalja kojima se daju pregovori, a onda to traje godinama - rekao je Dodik i pojasnio ako nema datuma, onda se EU igra sa BiH, koja nastavlja da bude kolonija.

Prema njegovim rečima, Srpska ne radi ništa što bi urušilo BiH. Dodik je naveo da je razumeo i lidere ostalih stranaka, partnera na nivou BiH, da smatraju da nije prihvatljivo da Šmit nametne bilo šta u vezi sa izbornim procesom u BiH.

Dodaje da je ubeđen da se može doći do usaglašenog teksta zakona o sukobu interesa na nivou institucija BiH. Što se tiče Zakona o sudu, Dodik je rekao da će radna grupa koncentrisati jedan tekst, navešće šta nije usaglašeno i onda će lideri sesti i videti član po član šta mogu da urade. Do kraja februara treba da se usvoji i Zakon o pranju novca i finansiranju terorističkih organizacija.

- To moramo da usvojimo do kraja februara ako hoćemo da budemo kredibilni - dodao je Dodik.

Predsednik US Nenad Stevandić rekao je posle ovog sastanka lidera da je naučio da se ne raduje dogovorenom jer će "sutra" sve na reviziju.

- Naučio sam da se ne radujem dogovorenom, jer će sve na reviziju i, po potrebi, urušiće se dogovor pritiskom na "Trojku" - poručio je Stevandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave