VIKTOR NUŽDIĆ ZA "NOVOSTI": Umiru svedoci, a istina o zločinu nad Srbima ostaje zavijena u sarajevski mrak

Милена Грубор
Milena Grubor

03. 04. 2023. u 09:43

VRŠILAC dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić ocenio je čistom provokacijom to što je nedavno hrvatski predsednik Zoran Milanović u Derventi odlikovao zloglasnu brigadu HVO. Jer, upravo su u Derventi i Brodu pričinjeni zverski zločini nad Srbima, dok je hrvatska vojska otvarala logore za njih.

ВИКТОР НУЖДИЋ ЗА НОВОСТИ: Умиру сведоци, а истина о злочину над Србима остаје завијена у сарајевски мрак

Ustupljena fotografija

Ovako, u intervjuu za "Novosti", govori Nuždić i podseća da su Srbi u tim logorima mučeni i ubijani.

- Milanović treba da se pokloni žrtvama, ali srpskim i obiđe grobove koji su "bojovnici" ostavili iza sebe ne samo u Brodu i Derventi - istakao je Nuždić.

Verujete li da će porodice srpskih žrtava ikada dočekati pravdu?

- Odugovlačenje procesa u kojima se sudi počiniocima zločina nad Srbima jedan je od načina da se obesmisle zločini ali i da se jednostavno pusti vremenu da učini svoje. Ako uzmemo u obzir samo prvi masovni zločin u proteklom ratu u BiH, a reč je o zločinu u Sijekovcu, potpuno je jasno kakav je odnos delioca pravde prema srpskim civilnim žrtvama! Umiru svedoci, kao i počinioci zločina. Zbog toga je i strategija rada na predmetima ratnih zločina doživela fijasko, sve se radi da se održi teza o Srbima kao jedinim krivcima za sva zla u proteklom ratu.

POSMRTNI OSTACI 1.646 LjUDI

KOLIKO posmrtnih ostataka Srba je pronađeno od osnivanja Instituta za nestala lica BiH?

- Neposredno nakon formiranja Instituta za nestala lica (INL)BiH, traženje posmrtnih ostataka Srba skrajnuto je u drugi plan. INL je od svog osnivanja do danas rešio 58 slučajeva sa spiska nestalih iz Srpske. Međutim, ni svi ti slučajevi nisu rezultat rada INL, jer je određen broj rešen pre formiranja INL. Još se traga za posmrtnim ostacima 1.646 ljudi.

Prema vašem mišljenju, da li će Mahmuljin biti izručen na izdržavanje zatvorske kazne?

- Šta god da se desi sa Mahmuljinom, a verujte da je teško prognozirati da li će ikada on biti izručen BiH, ono što s pravom mogu reći da je na delu izrugivanje pravdi, pogotovo kada se ima u vidu kako su stradali srpski civili i zarobljeni pripadnici Vojske RS na Ozrenu. Svedočenja su stravična, i ne možete da ne budete razočarani što već odavno, zajedno s Mahmuljinom, iza rešetaka nisu i mnogi drugi koji su za te zločine odgovorni.

Da li će istina o zločinima nad Srbima ostati zavijena u sarajevski mrak?

- Masovno smo stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu, doživeli genocid u NDH, a nije nas zaobišao ni pogrom u ovom poslednjem. Samo iz zapadnokrajiških opština je sa vekovnih ognjišta proterano 120.000 ljudi, a u leto i jesen 1995. godine počinjeni su strašni zločini nad ljudima sa tog područja. Očekujemo da ih stigne pravda.

Srbi iz Sarajeva su bili izloženi najstrašnijim torturama.

- U 214 mesta zatočenja na području ovog grada, a logor "Silos" u Tarčinu je zatvoren 27. januara 1996. godine! Zverska ubistva na najveće hrišćanske praznike dovoljno govore u prilog tvrdnji da se Srbima na teret ne može staviti "zločinački žig". To, naprosto, ne odgovara istini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)