ČETVRTI MEĐUNARODNI SUSRETI VETERANA FOLKLORA TREBINJE 2023: Šarenilo folklora ulepšalo Trebinje

D.Curać

21. 03. 2023. u 11:47

GRADSKO kulturno-umetničko društvo "ALAT - Svislajon" Trebinje organizovalo je "Četvrte susrete folklornih ansambala veterana - Trebinje 2023".

ЧЕТВРТИ МЕЂУНАРОДНИ СУСРЕТИ ВЕТЕРАНА ФОЛКЛОРА ТРЕБИЊЕ 2023:  Шаренило фолклора улепшало Требиње

D. Curać

Ova smotra veterana okupilo je 20 kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, a po prvi prvi put gosti grada na Trebišnjici bili članovi Mostova iz italijinskog Trsta.

- Drago nam je što su nas pozvali na ovaj festival. Lepo nam je u Trebinju. Dočekani smo srdačno, a sem toga što volimo da se družimo naša želja je da predstavimo kako mi čuvamo i poštujemo tradiciju - rekla je Dragana Antonijević, predsednik KUD "Mostovi" iz Trsta, koji se publici predstvio sa vlaškim igrama.

Sonja Popović, iz šabačkog KUD "Abrašević", istakla je da svako gostovanje u Trebinju za veterane predstavlja radostan događaj.

- Ovaj grad lep je zimi, leti, u jesen i u proleće. Vidite kako nam je divno, sve izgleda kao jedna velika šarena bašta, ljudi su raspoloženi, veseli. Gde može bolje? - istakla je Popovićeva.

ODIGRALI ZAJEDNIČKO KOLO

UČESNICI "Četvrtih susreta folklornih ansambala veterana", njih preko 500, na Trgu slobode odigrali su zajedničko kolo što je posebno oduševilo Trebinjce i sve one koji su tokom predstavljanja učesnika boravili u tom gradu.

Vetreni iz svih krajeva smatraju da njihovi susreti uvek predstavljaju lepa druženja, ali pre svega njihov cilj je da tu ljubav prenose na buduće generacije.

- Folklor ostaje u krvi do kraja života. Mi na ovim i drugim susretima samo podgrejavamo tu žar koja je počela u mladosti i sigurno da je velika stvar što se tradicija održava i prenosi na buduće generacije - naglasila je Radmila Veselinović, iz KUD "Mladost" Pale.

Za učesnike susreta folklornih ansambala veterana u gradskoj upravi Trebinja organizovan je prijem kojem je prisustvovao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Umetnički rukovodilac GKUD "ALAT - Svislajon" Borko Ćorluka je istakao da su došli ansambli iz Beograda, Zlatibora, Šapca, Čačka, Sevojna, Rakovica, Trsta, Gradiške, Banjaluke, Prijedora, Omarske, Pala, Podgorice, Budve, Bileće i Trebinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći