SUĐENJE ZA AFERU "RESPIRATORI": Premijer FBiH Novalić tvrdi da je reč o politički montiranom procesu

S. M.

09. 03. 2023. u 07:15

ODBRANA prvooptuženog u aferi "Respiratori" federalnog premijera Fadila Novalića je u završnoj reči na suđenju u Sudu BiH navela da je nabavka spornih respiratora izvršena u skladu sa zakonom, a Novalić tvrdi da je reč o politički montiranom procesu.

СУЂЕЊЕ ЗА АФЕРУ РЕСПИРАТОРИ: Премијер ФБиХ Новалић тврди да је реч о политички монтираном процесу

Foto Arhiva

Novalić je optužio stranku "Narod i pravda" da su izradili plan njegove medijske diskreditacije, i da su u sve bili uključeni ljudi iz pravosuđa i jedan ministar iz Vlade FBiH.

On je neformalnu grupu nazvao "Gacko je čudo".

- Cilj je bila diskreditacija političkog protivnika i diskvalifikacija Fadila Novalića - rekao je federalni premijer.

Nakon Novalića, iznošenje završne reči otpočela je advokat suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka Marsela Bajramović, koja tvrdi da je dokazano da je nabavka respiratora izvršena u skladu sa zakonom i da njen branjenik nije počinio krivično delo.

KORUPCIJA

TUŽIOCI u predmetu "Respiratori" u završnoj reči između ostalog su izjavili da su prva saznanja o ovom slučaju došla od istraživačkog novinarstva iz medija. Tužioci su dodali da su tokom čitave istrage bile velike opstrukcije, ali da su na kraju dokazali sve navode optužnice i da se radi o teškim delima korupcije. Kako su rekli, nažalost, BiH je među prve tri zemlje po korupciji u Evropi.

Bajramovićeva je rekla da je bilo zakonito nabavljati respiratore u skladu sa članom 10. Zakona o javnim nabavkama i smatra da je Tužilaštvo BiH nepotrebno izvodilo svedoke.

Sud BiH sudi Novaliću i ostalima za nabavku 100 kineskih respiratora, vrednu oko 10,5 miliona KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora, optuženi su ministar finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić. Nastavak suđenja zakazan je za 15. mart.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)