"AMERIČKA AMBASADA POTPUNO U SLUŽBI MUSLIMANSKIH INTERESA": Dodik o izjavama predstavnika SAD

Srna

07. 03. 2023. u 08:32

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se američka Ambasada ponovo s njim obračunava, iako je "skandaloznu izjavu" dao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, i da, umesto jasne osude reisovih poziva na oružje, "na opšte iznenađenje mi gledamo odbranu njegovih stavova".

АМЕРИЧКА АМБАСАДА ПОТПУНО У СЛУЖБИ МУСЛИМАНСКИХ ИНТЕРЕСА: Додик о изјавама представника САД

Foto: Tanjug

- U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu pre 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je još tada shvatio da je "američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu".

- U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopštenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti - istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je rekao da je američka Ambasada ćutala kada su iz islamske verske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj.

- Kavazović je govorio i da "Vlah ne može biti načelnik Srebrenice", pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo do američkim oružjem - naglasio je Dodik.

On je istakao da zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, "negde čak i najuren".

- Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od verskih poglavara, i ostaje diplomata - konstatovao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH juče je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji verski vođa pominje ili preti nasiljem kao rešenjem problema u BiH.

- Sugestija da postoji veća potreba za "mirom i tolerancijom" u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primeniti na političke vođe BiH, kao i na njene verske vođe, i ništa manje na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika - naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu". Kavazović je i početkom februara pružio podršku imamu Amiru Mahiću iz Kozarca koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu - sektom.

BONUS VIDEO: SLOVACI PROTIV AMERIČKIH I NATO PLANOVA - Masovni protesti u Bratislavi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove