KIDIŠU NA IMOVINU REPUBLIKE SRPSKE: Zvanično Sarajevo negira Dejtonski sporazum

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 02. 2023. u 19:04

POLITIČKO Sarajevo, na čelu sa Strankom demokratske akcije, ne odustaje od pritisaka na Republiku Srpsku i pokušaja da Bosna i Hercegovina raspolaže imovinom koja je na području Srpske.

КИДИШУ НА ИМОВИНУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Званично Сарајево негира Дејтонски споразум

Foto Nezavisne

Iako u Dejtonskom sporazumu jasno stoji da imovinom na području entiteta raspolažu entiteti i da su oni vlasnici iste, što se odnosi na zemljište, vodu, šume i imovinu, koja se koristi za funkcionisanje institucija RS, to ne sprečava SDA da preko apelacije Ustavnom sudu (US) BiH ruši Dejtonski sporazum i traži da BiH raspolaže svom imovinom u BiH.

Iz SDA tvrde da je njihov pravni tim već pripremio zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini Srpske, koji je nedavno usvojila NS RS.

- Zahtev će biti upućen US BiH odmah po objavi odluke Ustavnog suda RS u Službenom glasniku, a kojom je odbijen zahtev bošnjačkog Kluba delegata u Veću naroda Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini - naveli su u SDA.

Iz Srpske stiže oštar odgovor SDA i svima koji žele da od RS otimaju imovinu. Poruka je da od toga nema ništa i da će Narodna skupština RS, ako bude trebalo, svakih 15 dana da usvaja novi zakon kojim bi poništavala odluke Ustavnog suda BiH oko pokušaja otimanja imovine RS.

SUD RANIJE ODBIO IZETBEGOVIćA

SRĐAN Mazalica podseća da je Ustavni sud BiH pre 20 godina odbio apelaciju Alije Izetbegovića o imovini u BiH i nije prihvatio da se ista upisuje na BiH.

- Sad će biti zanimljivo videti da li će Ustavni sud ići protiv svoje ranije odluke i prihvatiti apelaciju SDA oko imovine - ističe Mazalica.

- Na Bošnjacima je da li žele relaksaciju odnosa u BiH. Ako idu sa apelacijom onda je jasno šta su odabrali - kaže predsednik NS RS Nenad Stevandić i dodaje da je apelacija trenutno za SDA slamka spasa da bi opstali u političkom životu.

Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD u NS RS, kaže da je do sada praksa pokazala da Ustavni sud BiH podržava ono što je tehnički neustavno, jer u Dejtonskom sporazumu nigde ne stoji da imovina u BiH pripada državi BiH.

- Nažalost, sud će verovatno prihvatiti apelaciju ali mi smo spremni ponovo da idemo u izmene zakonskih rešenja. RS ima zakonska rešenja kojima je to pitanje pokriveno, za razliku od Federacije BiH gde im je sud oborio zakonska rešenja o raspolaganju imovine i oni nikada nisu doneli rešenje da definišu raspolaganje imovinom. I njima je dozvoljeno da rade šta hoće, a vidimo kakav pritisak se pravi na Srpsku - ističe Žunić.

Poslanik SNSD u NSRS Srđan Mazalica kaže da ga nova apelacija SDA podseća na film "Dan mrmota", gde se ista radnja ponavlja iz dana u dan.

- Srpska sve radi po Ustavu i mi nemamo tu nikakvih problema. Ali, US BiH sa troje stranih sudija konstantno krši Ustav i donosi odluke koje su neustavne. Stranci u Ustavnom sudu su veliki problem, jer rade zajedno sa Bošnjacima. Ipak, nadamo se da će stranci napustiti Ustavni sud jer imamo sve glasnije pozive iz EU da konačno strane sudije napuste BiH. Ovo je jedan od uslova koje BiH mora ispuniti ako želi napredovati prema EU - poručio je Mazalica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo