PREDSEDNIK PARLAMENTA RS PORUČIO: Atakuju na Srpsku, ali nećemo žrtvovati svoje dobre odnose sa Rusijom

Novosti online

14. 02. 2023. u 14:18

PREDSEDNIK parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić očekuje nove pritiske na „Dejton“, kao i nova delovanja stranog i domaćeg faktora u sferi hibridnog rata i raznih informacionih operacija.

ПРЕДСЕДНИК ПАРЛАМЕНТА РС ПОРУЧИО: Атакују на Српску, али нећемо жртвовати своје добре односе са Русијом

Foto D. Gavrić

On u razgovoru za portal „Fakti“ upozorava da ovakva delovanja mogu isprovocirati čak i terorističke akte.

Stevandić najavljuje da Republika Srpska za početak sprema odgovor kroz zakone koji će sprečiti zloupotrebu informacionog prostora, a koja se dešava kroz klevetanje i targetiranje nepodobnih političara.

- Snaga Srbije omogućila je Republici Srpskoj da se uzdiže i štiti Dejtonski sporazum. Napadi na Dejtonski sporazum neće stati. Jedina je razlika što sada u sukobu u Ukrajini nalaze lažna opravdanja. Činjenica je da pokušavaju da Republiku Srpsku i Srbiju predstave kao rusku platformu. To je velika neistina. To je osveta za naš stav o neutralnosti, jer ne samo da nismo pristali da uvedemo sankcije, nego nećemo ni da učestvujemo u antiruskoj histeriji. Mađarska je uvela sankcije, ali ne učestvuje u antiruskoj histeriji. Odlukama svog parlamenta, Republika Srpska je neutralna i ona poštuje te odluke od 2017. godine. Neće učestvovati ni u kakvim sukobima niti će se opredeljivati - poručio je Stevandić.

Sa druge strane, ističe Stevandić, Republika Srpska neće žrtvovati svoje ranije dostignute dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

- Ti odnosi nemaju nikakve veze sa ratom u Ukrajini, niti sa nesporazumima ili sukobima EU i Rusije, ili SAD i Velike Britanije sa Rusijom, jer su naši odnosi stariji od tih problema. Naši odnosi se temelje na bilateralnoj saradnji, ali i na zahvalnosti koju RS osjeća zbog blokade procesa koji su bili usmjereni protiv RS, zbog veta u Savetu bezbjednosti UN na rezoluciju kojom je bilo predviđeno da se srpski narod targetira kao genocidan, a to bi nas u budućnosti onesposobilo da funkcionišemo - naglasio je.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PESMOM ZA LUKIN ŽIVOT: Humanitarni koncert za mališana koji boluje od tumora na mozgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove