MANJAK HRANITELJA: Rekordan broj dece i mladih smešten u Banjalučki Dom "Rada Vranješević"

M. GRUBOR

30. 01. 2023. u 16:17

ZANEMARIVANjE osnovnih razvojnih potreba dece od strane roditelja, kao i desfunkcionalnost porodičnih odnosa, glavni su razlog što je banjalučki Dom "Rada Vranješević" u protekle dve godine postao utočište za veliki broj dece i mladih.

МАЊАК ХРАНИТЕЉА: Рекордан број деце и младих смештен у Бањалучки Дом Рада Врањешевић

Centar za socijalni rad, Foto Printskrin Jutjub

Taj trend je sada daleko veći, nego što je to bio slučaj pre pandemije virusa korona, jer je osetno smanjen broj hraniteljskih porodica.

Kako navode iz Doma, jedan od ključnih razloga je upravo epidemiološka situacija koja je pogodivši Banjaluku, ali i celu planetu, znatno uticala na dečije živote ali i na mogućnost njihovih roditelja da im pruže potrebnu pažnju.

- U JU Domu "Rada Vranješević" trenutno boravi 86 dece i mladih - poručili su iz Doma za "Novosti" i dodali:

- Imali smo slučajeva da su u Dom smeštena deca i mladi koji su bili žrtve nasilja, a neki su imali poteškoće u razvoju.

Dom "Rada Vranješević", Foto R. Vranješnjvić

U slučaju fizičkog ili verbalnog nasilja potrebno je preduzeti mere izuzimanja deteta iz te porodice, ističe koordinator za odnose sa javnošću banjalučkog Centra za socijalni rad Jelena Milanović.

- Što se tiče razloga zbog kojih deca najčešće ostaju bez staranja je napuštanje od strane roditelja, lošija materijalna situacija, nedovoljno brige oko deteta, i nemogućnost dolaska do doktora jer žive daleko. Bilo koje dete koje nismo u mogućnosti da smestimo u hraniteljsku porodicu, smeštamo u Dom, pa tek onda tražimo podobne hranitelje - kaže Milanovićeva za "Novosti".

Govoreći o samom procesu zbrinjavanja dece, ističe da su lani primili 23 zahteva, i da parovi ili pojedinci koji žele da steknu status hranitelja moraju proći psihološku procenu.

Dete u hraniteljskoj porodici može biti zbrinuto do završetka redovnog školovanja.

- Obavi se psihološka procena hranitelja i članova njihove uže porodice, motivi za bavljenje hraniteljstvom, socijalne i druge veštine od značaja za vaspitanje dece.

Opservira se porodična dinamika i stambeni uslovi, procenjuje materijalna prilika porodice, a na kraju se vrši obuka - izjavila je Milanovićeva.

Foto Shutterstock

Naknada za izdržavanje deteta iznosi 445 KM, čemu se dodaje još 251 KM naknade za hraniteljski rad, što je ukupno 696 KM.

- Trenutno imamo oko 65 hraniteljskih porodica, i nismo imali slučajeva zlostavljanje dece. Tokom prošle godine u hraniteljsku porodicu zbrinuto je osmoro mališana, s tim da je u prethodnoj godini više njih smešteno u Dom "Rada Vranješević" - zaključila je Milanovićeva.

ZAHTEVI ZA USVAJANjE

TOKOM 2021. godine podnesena su 33 zahteva za usvajanje, ali nijedno nije realizovano, a u 2020. godini od 26 zahteva realizovano je jedno i dva nepotpuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)