TRAŽE MINIMALAC OD 1.000 MARAKA: Savez sindikata Srpske odbacuje predlog poslodavaca o najnižoj plati u ovoj godini

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 01. 2023. u 06:50

IZVRŠNI odbor Unije poslodavaca Republike Srpske saopštio je da najniža plata u 2023. godini treba da bude 673 KM, umesto sadašnjih 650 maraka.

ТРАЖЕ МИНИМАЛАЦ ОД 1.000 МАРАКА: Савез синдиката Српске одбацује предлог послодаваца о најнижој плати у овој години

Višković i poslodavci na sastanku, Foto TVK3

U Uniji podsećaju da je rast najniže plate znatno veći od rasta plata i rasta potrošačkih cena, navodeći da je u novembru 2021. najniža plata iznosila 520 KM, a u novembru 2022. 650 KM, što je povećanje od 25 odsto.

Ipak, iz Saveza sindikata RS odbacuju predlog Unije poslodavaca da se minimalac poveća za samo 23 marke i kažu da je taj predlog uvreda za sve radnike u RS.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS kaže da minimalac treba da iznosi 1.000 maraka i da je to predlog koji iznet i premijeru RS i poslodavcima na zajedničkim sastancima.

Ona kaže da se na sednici Ekonomsko-socijalnog saveta RS nisu dogovorili oko iznosa najniže plate u za ovu godinu i sada je na potezu Vlada koja treba da donese konačnu odluku.

- Nismo se dogovorili jer poslodavci ne žele da se dogovore. Oni šalju destruktivne i rugajuće poruke za radnike. Ne znam zašto to rade, kad na drugoj strani traže radnu snagu.

Ako ovako nastave ostaće bez radnika. Naš cilj je da se dogovorimo oko iznosa najniže plate i da to bude realna brojka, a ovo što su predložili poslodavci je besmisleno i poražavajuće - ističe Mišićeva.

Ranka Mišić, Foto Savez sindikata RS

Dodaje da su premijeru Viškoviću predložili da iznos najniže plate za ovu godinu bude iznos troška prehrane jedne četvoročlane porodice u okviru sindikalne potrošačke korpe, a to je oko 1.000 KM.

- Ponudili smo da se u prvom kvartalu najniža plata od 650 maraka uveća za 17 odsto koliko je priznata inflacija, pa da se sa novim uvećanjem minimalca ide u drugom kvartalu. Inflacija i rast cena prehrambenih proizvoda i te kako utiču na naše radnike - kaže Mišićeva.

Prema njenim rečima, desetine hiljada radnika u Srpskoj rade mesečno za platu od 650 KM, a čak 152.000 radnika, što je više od polovine ukupno zaposlenih u RS, mesečno prima zaradu ispod 1.000 KM.

PODSTICAJI

PREMA rečima Ranke Mišić, poslodavci su u protekle četiri godine dobili milijardu maraka podsticaja, ali ih nisu opravdali kroz povećanje plata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)