OVEKOVEČILI ROMANOVE SPOMENIKOM OD PET METARA: U Manastiru Svete Petke u Bijeljini nalazi se znamenje ruskoj carskoj porodici (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 01. 2023. u 16:16

U PORTI Manastira Svete Petke u Bijeljini koji je, dok je bio aktivan arhijerej, izgradio, u ruskom stilu, tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, od juče se nalazi monumentalni spomenik visok skoro pet metara, posvećen carskoj porodici Nikolaja Drugog Romanova.

ОВЕКОВЕЧИЛИ РОМАНОВЕ СПОМЕНИКОМ ОД ПЕТ МЕТАРА: У Манастиру Свете Петке у Бијељини налази се знамење руској царској породици (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Figurativnu kompoziju uradio je, u bronzi, vajar iz Beograda Miloš Komad, a taj deo spomenika finansirao je umirovljeni episkop Vasilije.

Komletan projekat spomen obeležja, sa postamentom, i postavljanjem u portu, delo je ruku ali i finansija akademika Draga Mirkovića, likovnog umetnika, i njegove porodice, velikog humaniste i crkvenog dobrotvora. Mirković je odabrao i na umetnički način ispisao, pored ostalog, poruke Sergeja Bektajeva, ruskog nacionalnog pesnika, poruke cara Nikolaja Srbima, tekstove Sveta Petra Cetinjskog, Dostojevskog, Puškina…

- Ovo je, od srca, dar rodu i našoj Crkvi uoči najvećeg i najradosnijeg pravoslavnom praznika Božića -ističu darodavci. - Želimo da, za sva vremena, budu, ne samo sabrane, već i razumljive i shvaćeno ove poruke.Tragedija Romanovih nije samo njihova tragedija i ruskog naroda, već svih nas koji smo, sa njima, bili ostali i, sigurno je, da ćemo zauvek ostati bratski bliski. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)