RUSI SU OVO ČEKALI 105 GODINA: Prvi put od 1917. u Rusiji se rodio potomak dinastije Romanov!

Novosti online

21. 10. 2022. u 18:41

CARSKA Rusija odavno ne postoji, ali njena poslednja vladajuća porodica, Romanov, čiji su najviđeniji članovi 1917. ubijeni tokom komunističke revolucije, sada je, prvi put posle 105 godina, dočekala da se jedan njen potomak rodi na ruskom tlu.

РУСИ СУ ОВО ЧЕКАЛИ 105 ГОДИНА: Први пут од 1917. у Русији се родио потомак династије Романов!

Car Nikolaj II

Podsetimo, Romanovi su bili poslednja carska i imperatorska dinastija koja je vladala Rusijom i to više od tri veka, od 1613. do 1917, kada su u Jekaterinburgu car Nikolaj II, njegova supruga carica Aleksandra i njihovo petoro dece (Olga, Tatjana, Marija, Anastasija i Aleksej), kao i svi ostali koji su odlučili da im se pridruže u zatočeništvu - pogubljeni vatrenim oružjem i bajonetima. Njihova masakrirana tela, inače, nikada nisu pronađena, pretpostavlja se da su verovatno kremirani u jednom rovu, blizu lokalnog rudnika.

Ako su tada svi ubijeni, kako sada postoji dinastija Romanov?

Rusija je, zbog brojnih potomaka svojih brojnih vladara, uvela 1797. godine jednu važnu instituciju, "Imperatorski dom", kako bi se, po tačno određenim pravilima, moglo tačno znati ko sve ima pravo na nasleđivanje krune ako, iz nekog razloga, to ne bude išlo "najdirektnijom linijom" - s oca na prvorođenog sina.


Mi svi znamo za cara Nikolaja Drugog, velikog prijatelja Srbije, pogubljenog na pomenuti način 1917, ali ubistvom svih njegovih najbližih nisu bile iscrpljene baš sve mogućnosti za nasleđivanje krune po pomenutim pravilima.


"Novosti" će vam ukratko navesti neke od tih propisa.

Imperatorski dom Rusije - pravila


Imperatorski dom je od nastanka, 1797, predviđao da se za njegove članove mogu priznati "sva lica imperatorske krvi koja su proisticala iz zakonitih i ravnorodnih brakova", ali pod uslovom da je za ta lica sam imperator dao odobrenje.


Članovi Imperatorskog doma, inače, nikada nisu koristili prezime Romanov, niti bilo koje drugo prezime: imali su titulu, ime i "otčastvo". Svi su imali neku titulu: prestolonaslednik je bio "naslednik", "cesarević" i "veliki knez", a njegova supruga je bila cesarevna i velika kneginja. Deca i unuci, praunuci i čukununuci imperatora po muškoj liniji su nosili titule velikog kneza ili velike kneginjice, a deca čukununuka titule "kneza imperatorske krvi" ili "kneginjice imperatorske krvi".

Ko je onda preostao od Romanova posle 1917?


Čim se 1917. desila revolucija, Imperatorski dom je ukinut kao institucija države, ali je nastavio da postoji u izgnanstvu, sa svojim unutrašnjim uređenjem. Od svih Romanova, Kiril Vladimirovič (najstariji sin velikog kneza Vladimira Aleksandroviča i nemačke princeze Aleksandrine; o njemu uskoro malo podrobnije jer je i najvažniji za ovu priču)  jedini je stekao pravo da bude proglašen za "čuvara prestola".

Evo malog pojašnjenja.


Početkom 1917. godine Ruski imperatorski dom je imao 65 članova (uključujući imperatora, imperatorku udovicu, imperatorku, cesarevića, 15 velikih knezova, 13 velikih kneginja, četiri velike kneginjice, 13 knezova imperatorske krvi, tri kneginje imperatorske krvi, osam kneginjica imperatorske krvi, grčku kraljicu udovicu i četiri potomka Romanovska od Lojhtenberga). Boljševici su streljali ukupno 17 dinastičkih članova od kojih 11 muškaraca. Ali, preživeli muški dinastički članovi (osim jednog - pomenutog Kirila Vladimiroviča) stupali su u tzv. "morganatske brakove" (sa ženama koje nisu bile iz kraljevskih kuća) i time su lišili svoje potomke prava na presto: po prvilima Imperatorskog doma Rusije - morganatske supruge i potomstvo nisu bili članovi Imperatorskog doma.


Dakle, jedini je pravo da sme da se nada kruni zadržao Kiril Vladimirovič. A ko je bio on?


Svima znani i tragično ubijeni car Nikolaj Drugi, je bio sin prethodnog ruskog vladara, Aleksandra Trećeg, ali i svo drugo muško potomstvo Aleksandra Trećeg je nestalo s lica zemlje 1918. Zato je, prema pravilima Imperatorskog doma, pravo na presto prešlo na rođake cara Nikolaja "korak iznad", odnosno po dedi - imperatoru Aleksandru Drugom (koji je vladao od 1818. do 1881.). Upravo je njegov treći sin, Vladimir Aleksandrovič, pravo eventualnog nasleđivanja preneo na svog sina, Kirila Vladimiroviča, koji je od 1918. jedini ostao s pravom da bude proglašen za "čuvara prestola".


Kiril Vladimirovič je imao sina Vladimira, na koga je prešlo pomenuto pravo, a Vladimirova ćerka Marija je, u braku sa pruskim princom Francom Vilhelmom (praunukom nemačkog imperatora Vilhelma Drugog), na svet 1981. godine u Španiji donela junaka ove priče, Georgija Mihajloviča.


Georgije Mihajlovič, uz dodato prezime Romanov, se oženio 1. oktobra 2021. Italijankom Rebekom Betarini, koja je prelaskom u pravoslavlje uzela ime Viktorija Romanova, a za koju pojedini ruski izvori tvrde da "ima plemićko poreklo", mada se sa sigurnošću samo zna da je ćerka jednog diplomate, a inače je magistrirala na međunarodnom pravu i živi u Rusiji.


Njih dvoje su danas dobili sina, javlja ruska agencija RIA Novosti:


- U Rusiji se prvi put od 1917. rodio potomak dinastije Romanovih: naslednik Georgija Romanova dobio je ime Aleksandar, rečeno je našoj agenciji u porodici - navodi RIA Novosti.

Bonus video: OVO MESTO JE RUSIMA VEOMA VAŽNO: Dokaz neraskidivog prijateljstva na Novom groblju u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)