USIJANE SOS LINIJE: Poziva na temu crnih misli ove godine čak dva puta više nego lane

M. Grubor - N. Lazukić

27. 12. 2022. u 10:11

U SRPSKOJ je u prvih deset meseci ove godine u odnosu na 2021, zabeležen blagi pad stope samoubistava, saopšteno je za "Novosti" iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

УСИЈАНЕ СОС ЛИНИЈЕ: Позива на тему црних мисли ове године чак два пута више него лане

Foto MUP RS

Istovremeno, u navedenom periodu značajno je povećan broj SOS poziva.

Prema navodima MUP RS, u ovoj godini evidentirano je 169 slučajeva suicida.

- U prvih 10 meseci 2022. evidentirano 169 samoubistava, što je manje za 11 ili 6,1 odsto u odnosu na isti period 2021, kada je evidentirano 180 samoubistava - izjavili su iz te uprave i dodali da je među žrtvama bila i jedna maloletna osoba. - U ovom periodu jedna maloletnica je počinila samoubistvo, dok je lani to učinio jedan maloletnik.

Iako je ova godina protekla sa nižom stopom samoubistava, suicidne misli zaposele su veliki broj građana Srpske.

- Statistički podaci pokazuju da je broj poziva na temu suicidnih misli ove godine dva puta veći u odnosu na prethodnu - kazali su iz savetodavne linije "Plavi telefon".

Govoreći o prevenciji suicida, dr Dobrila Todorović, specijalista psihijatrije, ističe ulogu porodice i okruženja koji su, kako navodi, ključan faktor.

- Bitna je uloga porodice, zatim okruženja, kao i brza reakcija kad se uoči suidcidno ponašanje. Neki od navedenih šablona ponašanja podrazumevaju da osoba priča o bezvrednosti života, kad pokušava suicide na razne načine i ulazi u situacije potencijalno opasne po život. U takvim okolnostima odmah potražiti pomoć stručne osobe - zaključila je Todorovićeva.

Goran Karanović (19), zaštitnik napuštenih životinja iz sela Šibovska kod Prnjavora, ubio se u 22. septembra uveče na imanju svojih roditelja. Sumnja se da mladić više nije mogao da podnese pritisak komšija, koje su potpisivale peticiju za uklanjanje pasa. Tako je 40 napuštenih pasa, o kojima je Karanović brinuo, ostalo bez svog čuvara.

TRAGEDIJA U LAKTAŠIMA

CELU Srpsku je pogodila tragedija iz Laktaša, kada je Mladen Dulić (22) nakon ismevanja i snimanja kamerom tokom prijavljivanja na posao oduzeo sebi život. Krajem oktobra ove godine, Dulić je došao u PS Laktaši i upoznao službenike o objavljenom spornom snimku, nakon čega je izvršio samoubistvo. Zbog neovlašćenog snimanja, uhapšeni su radnik pumpe Veljko Trišić i Dražen Kudra iz Laktaša, koji su posle višednevnog pritvora pušteni na slobodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!