DODIK O POLOŽAJU SRBA NA KiM: "Nije pitanje samo njih samih i Srbije već i nas u Republici Srpskoj"

Tanjug

26. 12. 2022. u 23:47

PITANjE položaja Srba na KiM nije samo pitanje njih samih i Srbije, nego je to pitanje i nas u Republici Srpskoj, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

ДОДИК О ПОЛОЖАЈУ СРБА НА КиМ: Није питање само њих самих и Србије већ и нас у Републици Српској

Milorad Dodik, Foto V. Tripić

- Stalno sam u kontaktu sa predsednikom Vučićem oko ovih pitanja, već duži niz dana unazad i upoznat sam sa tim detaljima, odlučnošću i stavu predsednika i državnog rukovodstva Srbije da očuva i podrži naše ljude + rekao je Dodik za Pink.

Prema njegovim rečima, svi koji pokušavaju bilo šta da učine moraju da znaju da je Republika Srpska i njen narod uz predsednika Aleksandra Vučića i uz ljude na KiM.

- Ovde Republika Srpska nije zadovoljna statusom i odnosnom stranaca prema onome što jeste naš status i ako neko misli da je završio ovde posao svakako mora da razume da to apsolutno nije tako, da u tom pogledu mi u Republici Srpskoj budno pratimo način i aroganciju kojom stranci pokušavaju da motivišu Kurtija i ostale kako bi na nasilan način udarili na opravdane zahteve i na same Srbe na KiM - kazao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska čeka trenutak da bude svima jasno da se ne može verovati strancima.

- Mi ne možemo ovde da prihvatimo njihove intervencije, pogotovo njihovu aroganciju u poslednje vreme koja ide za tim da je Republika Srpska, bila il' ne bila, krive za sve, a time naravno i Srbija, tako da je apsolutno jasno da Srbija ne može da odustane od nekoliko važnih stvari, a to je pitanje Kosova i Metohije, kao našeg državnog i matičnog pitanja i naravno pitanja odnosa prema Rusiji - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbija ne želi da uruši vekovno prijateljstvo sa Rusima i zato oni ne mogu da razumeju ni predsednika Srbije, ni Srbe u Repubici Srpskoj, ni Srbe u celini.

- Vidljivo je da Nemačka pokušava da jednom arogantnom politikom drži lekcije i nama, i Srbiji, Srbima u celni - naglasio je Dodik.

On je podsetio na Prvi i Drugi svetski rata i dodao da moramo da se prisetimo svi Hansa Ditriha Genšera, koji je razbio Jugoslaviju tražeći da se naprasno priznaju Slovenija i Hrvatska i doprineo uvođenju rata u Bosni i Hercegovini.

- Ako je iko kriv za građanski rat u Bosni i Hercegovini to je intervencionistička politika tadašnje Nemačke, a sada vidimo da su se posle Merkelove vratili na scenu neki koji svoje neznanje o geopolitici, pa čak i istorijskim pitanjima, pokušavaju nama ovde da održe lekcije i o samom tzv. Kosovu i u Republici Srpskoj držeći da mi samo treba njih da pratimo i ne dobijemo ništa za to - istako je Dodik.

Prema njegovim rečima, oni ne shvataju da Srbi kao narod nisu nikada ni želeli da nešto dobiju, a izgube svoju slobodu.

- To nikada neće shvatiti zato moramo da budemo zajedno i zato smo mi večeras i svih narednih dana šta god bilo uz predsednika Vučića i rukovodstvo i Srbe na tzv. Kosovu i učinićemo sve da im olakšamo njihovu situaciju - rekao je Dodik, preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO: VOJSKA SRBIJE U NAJVIŠEM STEPENU BORBENE GOTOVOSTI - Hitno se oglasio ministar odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)