KOMŠIĆU SMETAJU I HRVATI! Pokušaj koalicije SDA i DF da blokiraju formiranje zajedničke vlasti

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 12. 2022. u 08:20

NAKON što su ispali iz svih kombinacija za formiranje vlasti na nivou BiH, koalicija Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, odnosno SDA i DF, pokušava da blokira formiranje zajedničkih institucija. Tako je Košić, hrvatski član PBiH, zatražio da mu se pred sednicu Predsedništva koja treba da se održi ove sedmice i na kojoj treba da se imenuje Borjana Krišto, član HDZ BiH na mesto predsedvajuće Saveta ministara (SM), dostavi plan i program njenog rada.

КОМШИЋУ СМЕТАЈУ И ХРВАТИ! Покушај коалиције СДА и ДФ да блокирају формирање заједничке власти

Foto: Printskrin

Ovo je prvi put da je jedan član Predsedništva BiH zatražio od kandidata za predsedavajućeg Saveta ministar da dostavi program rada, potvrđeno je "Novostima" u Predsedništvu BiH.

Kako kažu naši sagovornici, Komšić očigledno namerava da uspori proces imenovanja Borjane Krišto na mesto predsedavajuće i povlači sve moguće poteze. Potezi Komšića idu u smeru da se proces formiranja vlasti razvuče koliko god je moguće, a kako bi DF i SDA dobili na vremenu i poremetili odnose između SNSD, HDZ BiH i Kolicije "Osmorka", koji formiraju Savet ministara.

Ivana Marić, analitičarka iz Mostara, kaže da će Komšić pokušati da blokira izbor Borjane Krišto i tu se jasno vidi neraskidiva vezu između Izetbegovića i SDA sa jedne strane, i Komšića i DF sa druge strane.

- Komšić će delovati kako SDA nameće. Ovo je očajnički pokušaj koalicije SDA i DF da kad su već ispali iz priče oko formiranja vlasti na nivou BiH i FBiH sad rade na blokadama. A žalosno je gledati da sad te partije i njihovi lideri rade ono što su najviše zamerali HDZ BiH i SNSD. Komšić i Izetbegović su postali glavni blokatori u BiH - poručila je Marićeva.

Prema njenim rečima, SDA i Izetbegović su poslali signale da su spremni da blokiraju formiranje Vlade Federacije BiH, ali je usledila reakcija Kristijana Šmita, visokog predstavnika, gde su upozoreni da to ne rade.

- Šmit je poručio između redova SDA da se ne igraju sa blokadama u Federaciji BiH jer je spreman da nametne nove zakone kako bi sprečio bilo kakve blokade - ističe Marićeva.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PBiH, kaže da je Izetbegović po svaku cenu hteo drugog bošnjačkog člana Predsedništva i apsolutnu majorizaciju hrvatskog naroda u BiH i tako je izabran Željko Komšić u PBiH.

- Da Komšić nema baš nikakvu empatiju ka Hrvatima, pokazuje i poslednji potez, i neskriveni animozitet ka gospođi Krišto koja je član HDZ BiH i bila mu je protivkandidat na izborima za hrvatskog člana PBiH - ističe Vulićeva.

Ona kaže da je najgora opcija za svakog čoveka biti bez identiteta, što Komšić definitivno jeste.

- U slučaju Komšića čovek bez identiteta može samo biti i loš Bakirov poslušnik - poručila je Vulićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista