U KRAJINI STOTINE KUĆA POD VODOM: Obilne padavine proteklih dana dovele do značajnog porasta vodostaja reka u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

12. 12. 2022. u 06:30

JAKE padavine proteklih nekoliko dana dovele su do poplava u nekoliko opština zapadnog dela Srpske. Usled izlivanja reka Une i Sane i njihovih pritoka, najteže je pogođen Novi Grad, gde je proglašena i vanredna situacija, a đaci neće danas ići u školu.

У КРАЈИНИ СТОТИНЕ КУЋА ПОД ВОДОМ: Обилне падавине протеклих дана довеле до значајног пораста водостаја река у Српској

Kozarska Dubica, Foto SRNA

Voda je, kako kažu nadležni, poplavila na stotine domaćinstava i u opštinama Kozarska Dubica, Prijedor i Gradiška.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da nadležne službe dežuraju od vikenda i da se po zahtevu građana na kritična mesta upućuju pesak i vreće.

- Svi lokalni vodotoci su izašli iz korita i evidentno je da je pričinjena šteta na infrastrukturi, kao i na objektima gde je ušla voda - rekao je on.

Drljača kaže da će Vladi RS biti upućen zahtev za pomoć u sanaciji štete te da će biti formirana komisija koja će na terenu popisati štetu. I dalje je, kako kaže, zbog odrona, u prekidu saobraćaj na magistralnom putu Novi Grad - Prijedor, na izlazu iz Novog Grada, a saobraćaj za putnička vozila preusmeren je na alternativni put. Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić ukinuo je vanrednu situaciju na području Dubičke Ravni, nakon što je konstatovan pad nivoa vode za oko jedan metar, a na tom području zaplavljeno je oko 40 kuća i pomoćnih objekata.

- Stradalo je nešto stoke, a intervenisali smo i izvlačili nekoliko ljudi, starijih osoba i dece na delu gde se nije moglo prići automobilima i traktorima. Situacija je sada dosta povoljnija i meteorološki posmatrano - rekao je Reljić.

Nasip u Prijedoru, Foto SRNA

U Kozarskoj Dubici došlo je do klizišta na obodnom kanalu kod Draksenića, ali na sreću kanal nije probijen. Direktor JP "Vode Srpske" Miroslav Milovanović rekao je da će biti sanirana klizišta na obodnom kanalu u Drakseniću i naveo da u toj lokalnoj zajednici postoje još tri kritične tačke na kojim treba intervenisati.

- U kratkom periodu pala je velika količina kiše, što je izazvalo povišen nivo vodostaja i podzemnih voda. Veliki dotok vode doveo je do toga da je ovaj obodni kanal bio pun vode i došlo je do prelivanja preko krune kanala, a sa druge strane u branjenom delu do ispiranja kosine, što je izazvalo klizišta koja ćemo u narednom periodu sanirati - izjavio je Milovanović.

Domaćinstva u Kozarskoj Dubici, Foto SRNA

On je naveo da će u naredna dva dana na obodni kanal u mestu Svetinja biti uvedene mašine i da će po nalogu predsednika Vlade RS Radovana Viškovića započeti sanacija klizišta na tom kanalu.

Na području Prijedora zaplavljeno je oko 200 kuća, a najteža situacija je na području naselja Vrbice i Topolik odakle je jedna porodica evakuisana čamcem. Ipak, iz nadležnih institucija Prijedora poručuju da zasad kontrolišu situaciju na terenu.

SREDSTVA ZA SANACIJU

PREMIJER RS Radovan Višković razgovarao je sa načelnicima opština koje su pogođene poplavama i izjavio da će Vlada odobriti interventna sredstva Prijedoru i opštini Kozarska Dubica za sanaciju nastalih šteta na njihovoj teritoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)