DODIKOV MANDAT U "ŠEŠIRU"? Novi pokušaj Centrale izborne komisije BiH da saplete Republiku Srpsku i da se umeša u volju građana

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 12. 2022. u 06:00

GLASAČKI listić koji uveliko kruži i "društvenim mrežama" zagleda se sa svih strana jer krije ključan odgovor: kome će pripasti jedan mandat u Domu naroda parlamenta BiH i hoće li Banjaluka bez prepreka moći da se bori za svoje interese u Sarajevu.

ДОДИКОВ МАНДАТ У ШЕШИРУ? Нови покушај Централе изборне комисије БиХ да саплете Републику Српску и да се умеша у вољу грађана

Foto: V.Tripić

Cela farsa stigla je i do suda, u igri je i nekoliko krivičnih prijava, a nije isključeno da se sve reši - žrebom.

Nakon glasanja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Komisija za izbor i imenovanja, a nakon nekoliko sati većanja, proglasila jedan listić nevažećim. Rezulat je bio sledeći: od pet mesta za srpske delegate, koliko ih ima u Domu naroda parlamenta BiH, vladajuća SNSD Milorada Dodika dobila je četiri, a opozicioni SDS jedno. Dodiku i vladajućem savezu u Banjaluci, inače, bitno je da imaju najmanje četiri delegata, jer im samo to omogućava da kroz rad Kluba Srba procenjuju da li je neka odluka štetna po Srpsku i da je ponište ako jeste.

Usledila je  zavrzlama u režiji Centralne izborne komisije BiH. Ta komisija, naime, listić je proglasila važećim. A na njemu je bio precrtan naziv stranke "Partija demokratskog progresa" umesto da je "iks" upisan u predviđeni kvadratić. Na osnovu ove odluke CIK, Dodikov SNSD bi "spao" na tri delegata, SDS bi zadržao jedno mesto, dok bi jedan mandat morao da ide u "šešir".

Foto blog NVukanovic

Nakon odluke CIK da nevažeći listić proglasi važećim, teče rok od 48 sati za žalbe. O njima će odlučivati Sud BiH, koji ima tri dana za odluku. Ako sud potvrdi odluku Centralne izborne komisije, sledi žreb, a u "šeširu" će se naći ime Snježane Novaković Bursać (SNSD) i Nenada Vukovića (PDP). Ukoliko sud ipak kaže da odluka CIK nije valjana, SNSD će zadržati četiri delegata, a SDS jednog.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže da Srpska ne treba da dozvoli da bilo ko menja izbornu volju građana ili institucija RS.

PET PRIJAVA

PRAVNI tim SNSD dostaviće Sudu BiH žalbu i krivičnu prijavu protiv pet članova Centralne izborne komisije koji su priznali sporni listić. Portparol te stranke Radovan Kovačević rekao je da je komisiji bilo potrebno 24 sata za objavljivanje odluke, koja je "sramna jer su očigledno nevažeći listić proglasili važećim".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri