U REPUBLICI SRPSKOJ U KORPI VIŠE OD DVE PLATE: Učestala poskupljenja osnovnih namirnica i usluga veliki udar na budžete građana

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 12. 2022. u 06:00

HLEB je u Srpskoj od 1. decembra skuplji za pet odsto, jaja za 20, cene brašna, mleka i mesa nedavno su povećane do 30 odsto, sa tendencijom daljeg rasta...

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ У КОРПИ ВИШЕ ОД ДВЕ ПЛАТЕ: Учестала поскупљења основних намирница и услуга велики удар на буџете грађана

Foto: D.P.

Na sve to i cena struje biće viša od sledećeg meseca. Građani Srpske svakodnevno na svom džepu i te kako osećaju poskupljenje života, jer nema namirnica ili usluga koje nisu poskupele.

Početkom godine vekna hleba je koštala oko 1,7 maraka, dok je sada 2,1, jaja su bila 20 feninga po komadu, a sada su 40. Litar mleka sada košta od 2,6 do 2,8 KM a početkom godine je bio 2,2 KM. Što se tiče mesa, kilogram svinjetine iznosi oko 12, a početkom godine koštao je devet KM...

Prema podacima Saveza sindikata RS, potrošačka sindikalna korpa za mesec januar ove godine je bila je 2.031 KM, a oktobarska 2.355, što je za 324 maraka više! Četvoročlana porodica prema podacima Sindikata, u odnosu na januar ove godine izdvaja oko 300 maraka više samo za hranu. Odnosno budžet porodice samo za hranu sada iznosi 1.000 maraka, dok je ranije bio 700. Prosečna plata u RS iznosi 1.050 KM.

Marko Đogo, Foto capital.ba

Da su cene otišle u nebo potvrđuju i radnici u banjalučkim marketima.

- Imamo dosta prigovora kupaca kako je sve postalo preskupo. Bledo nas gledaju mušterije kad ima kažemo račun za robu koju su kupili. Nekada su za isti novac mogli da kupe dva do tri puta više namirnica. Dosta građana kupuje manje količine hrane, ali i traže razne artikle na akcijama - kažu u marketima.

S druge strane, ekonomski stručnjaci kažu da je talas poskupljenja građanima pojeo trećinu ili četvrtinu plate i da to zavisi od sektora u kojem rade.

Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Istočno Sarajevo, kaže da su najpogođeniji građani koji rade u realnom sektoru, čije su plate blizu minimalca, i njima je sigurno trećinu kućnog budžeta pojela inflacija odnosno poskupljenja.

- S druge strane, imamo deo javnog sektora gde su uvećane plate pa su pokrili rast cena, pogotovo se to odnosi na finansijski sektor - ističe Đogo.

On kaže da će građani sigurno još dva kvartala biti pogođeni rastom cena životnih namirnica, a onda bi trebalo doći do blagog pada.

- Mi smo malo tržište gde nema velike konkurencije gde bi se trgovci međusobno takmičili da snižavaju cene kada pada potražnja - ističe Đogo.

Saša Trivić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže da je do poskupljenja  hleba i pekarskih proizvoda došlo zbog povećanja plata, više cene brašna i najavljenog poskupljenja struje za privrednike gde je nova cena 65 evra po megavatu, a do sada je bila 53 evra.

VISOKA GODIŠNjA INFLACIJA

ZORAN Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je sigurno svaki radnik ove godine ostao bez jedne plate zbog inflacije i rasta cena.

- Kada govorimo o visokim cenama životnih namirnicama sigurno smo izgubili od svake plate po četvrtinu ako ne i više - ističe Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!