NIKO NEĆE SA BAKIROM! Procesi formiranja vlasti na nivou BiH jasna poruka nekad neprikosnovenoj stranci SDA

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 11. 2022. u 07:25

PROCES formiranja svih nivoa vlasti u BiH uveliko je u toku, a Srpska je već pri kraju tog posla.

НИКО НЕЋЕ СА БАКИРОМ! Процеси формирања власти на нивоу БиХ јасна порука некад неприкосновеној странци СДА

Sastanak HDZ BiH i "Osmorka", Foto fokus.ba

Prema svemu sudeći u Federaciji BiH, i na nivou BiH, doći će do velikog iznenađenja, jer Stranka demokratske akcije (SDA), na čijem čelu je Bakir Izetbegović, ispada iz svih kombinacija.

SDA će u vlasti na nivou Federacije, ali i BiH, zameniti koalicija "Osmorka", koja je porazila Izetbegovića na izborima za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. "Osmorka" je okupila sve stranke u FBiH na čelu sa SDP, koje su već godinama u političkom ratu sa SDA.

- Pregovori oko formiranja vlasti na nivou Federacije su već završeni i HDZ BiH je dao "zeleno svetlo" za dogovor sa "Osmorkom". Tim potezom HDZ BiH se osvetio SDA jer je glasovima svog članstva u dva navrata birao hrvatskog člana PBiH Željka Komšića. SDA tako, kako sada stvari stoje, odlazi u opoziciju - kaže za "Novosti" izvor iz HDZ BiH.

Drago Vuković, politički analitičar, kaže da situacija oko SDA, kao najjače bošnjačke partije koja nakon izbora ide u opoziciju, iako je dobila najviše glasova, predstavlja rezultat nesnažnjenja lidera stranke Izetbegovića, koji je izgubio izbore i tako je krenuo  sunovrat SDA na političkoj sceni.

- SDA plaća ceh politike svog lidera zbog stava da ima neprikosnovenu ulogu lidera Bošnjaka u BiH. Porazu Izetbegovića je doprinela i podrška Željku Komšiću kojeg su bošnjački glasovi izabrali za hrvatskog člana PBiH i tako ponizili Hrvate. To mu HDZ BiH nije oprostio i raširenih ruku su dočekali bošnjački blok bez SDA - ističe Vuković.

On kaže da u BiH, u vlasti ponovo neće biti jedna od partija koja ima najjaču podršku jednog od tri konstitutivna naroda i dodaje da to nije dobro za razvoj demokratije.

- Logično bi bilo da jaki SDA, HDZ BiH i SNS, kao najjače stranke u BiH formiraju vlast i štite interese naroda koji ih je birao. Ali, sad već možemo reći da se u BiH prečesto dešava da pobednici izbora ne budu u vlasti, jer se traže različite političke kalkulacije da to ne bude tako - ističe Vuković.

Drago Vuković, Foto ATVBL

Prema njegovim rečima, i "Osmorka" kao koalicija različitih partija koje nisu programski ujedinjeni će imati problema u vlasti jer će sigurno biti mnogo zahteva, a malo stolica.

"Osmorka" je nakon razgovora sa HDZ BiH, pozvala i opozicioni blok iz Srpske na razgovore. Lider SNSD-a Milorad Dodik ocenio je da Srpska mora jedinstvom da se predstavi na nivou BiH.

- Najbolje bi bilo da se republički interesi zajednički predstavljaju na nivou BiH, a ne oni koji nisu dobili podršku naroda - rekao je Dodik povodom sastanka predstavnika opozicije iz Srpske - SDS, PDP i liste "Za pravdu i red" sa rukovodstvom SDP BiH u Sarajevu.

Bakir Izetbegović, Foto SDA

OČEKUJU RASPAD KOALICIJE

BAKIR Izetbegović, lider SDA, izjavio je da nema nameru DA dopusti da ostane bez uticaja u političkom životu zemlje.

- Ali ako se to i ne dogodi, ako najjaču bošnjačku stranku zameni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno ćemo raditi na tome da se takav neprirodni savez tokom mandata raspadne i presloži na ispravan način - poručio je Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024