TRAŽE POMOĆ ZA IZGRADNJU PUTA: Iako skoro obnovljena, pravoslavna crkva u Livnu, u BiH, nema dobar prilaz

R. Šegrt

15. 11. 2022. u 11:20

IAKO je posle razaranja tokom ratnih devedesetih skoro potpuno obnovljena, do pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu, u BiH, još ne postoji dobar prilazni put.

ТРАЖЕ ПОМОЋ ЗА ИЗГРАДЊУ ПУТА: Иако скоро обновљена, православна црква у Ливну, у БиХ, нема добар прилаз

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu, Foto R. Šegrt

Do hrama i kapele-kosturnice Svetim livanjskim novomučenicima, koji su ove godine kanonizovani, stiže se zemljanom stazom. Budući da se ove bogomolje nalaze na uzvišenju i da je od prve do druge kapije 12 metara nadomorske visine, staza je često blatnjava i razrovana kišom.

Osim velike želje i volje, preostali livanjski Srbi nemaju mogućnosti da izgrade put, jer je u parohiji, koja obuhvata grad Livno i selo Guber, svega dvadesetak pravoslavnih domova. Zbog toga je paroh Predrag Crepulja uputio apel svim Livnjacima iz ovog kraja da pomognu u uređenju porte.

- Svaka pomoć nam je dobrodošla, jer se radovi izvode na poček. Bez pomoći onih koji žive van Livna, svih dobrih ljudi koji su rođeni u ovom kraju ili vode poreklo iz Livanjskog polja, ne možemo da završimo započeto. Obaveza svih nas je da sačuvamo od propadanja duhovnu, istorijsku i kulturnu baštinu livanjskih Srba - navodi sveštenik Crepulja.

Foto R. Šegrt

Ohrabruje ga to što se i ovaj posao radi slogom. Radovi su već počeli, jer je firma iz Banjaluke poklonila 100 metara kvadratnih kocke za popločavanje, a radnici su pristali da rade na poček.

- Kada su videli kako put lepo izgleda kada se postavi kocka, radnici su pristali da nastave i rade na poček, pa kada im se plati. Čekaju da se sakupi novac. Treba popločati put od donje kapije porte do same crkve i od platoa koji od puta ide ka kosturnici. Treba izgraditi i zid, jer je dvorište neograđeno - nabraja otac Crepulja.

Novca za završetak uređenja porte nema ni u crkvenoj blagajni, ni na računu Udruženja "Ognjena Marija Livanjska" iz Beograda, koje već 10 godina radi na očuvanju duhovnog i kulturnog identiteta Srba livanjskog kraja.

- Trenutno za radove nedostaje oko 9.500 KM. Zbog strmog terena, potrebno je napraviti dobru podlogu - ističe Gordana Dostanić iz Udruženja "Ognjena Marija Livanjska".

Paroh Predrag Crepulja, Foto R. Šegrt

Tekući račun za pomoć

Svi koji mogu i žele da pomognu mogu da se jave potojereju Predragu Crepulji na broj telefona + 387 066 467 609 i Gordani Dostanić: +38163331395. Prilozi mogu da se uplate i na račun Udruženja OML, iz Srbije: 160-380800-45; Poziv na broj: 30072013, iz BiH: 551-72077032321-17; Poziv na broj: 30072013. Svrha uplate je: obnova livanjskog hrama.

POMAŽU I HRVATI I MUSLIMANI

NEMA čvršće sloge od komšijske i ljubavi lepše od one prema bližnjem. A bližnji je i komšija, makar druge vere bio. Prvi novčani prilog dala je hrvatska porodica Jureta iz Livna.

- Put grade radnici iz Zenice, muslimani. Rade na veresiju, biće im plaćeno kada sakupimo novac. Ali rade s voljom, kao da sebi grade - prenosi paroh Predrag Crepulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili