PRETE HLADNI RADIJATORI U 19.000 STANOVA? Neizvesnost potrošača u najvećem gradu Republike Srpske oko grejanja od 1. januara 2023.

S. Mišljenović

28. 11. 2022. u 06:21

BANjALUČKE "Eko toplane" ponovo su od grada zatražile odobrenje za formiranje nove cene grejanja. Ovo je peti takav zahtev od početka godine.

ПРЕТЕ ХЛАДНИ РАДИЈАТОРИ У 19.000 СТАНОВА? Неизвесност потрошача у највећем граду Републике Српске око грејања од 1. јануара 2023.

Foto A. Čavić

Ovaj put "Eko toplane" traže poskupljenje od čak 59 odsto ili adekvatnu subvenciju. Ne bude li dogovora, navode, da od 1. januara naredne godine Banjalučani i to oko 19.000 domaćinstava, mogu da očekuju hladne radijatore.

Dragiša Zečević, član UO "Eko toplane", kaže da cene usluga "Eko toplane", uprkos poskupljenjima ogrevnog drveta, mazuta i električne energije, nisu promenjene još od 2018. godine.

- Drva su poskupela od 2018. godine za 46 odsto. Mazut je skuplji za 88 odsto, a i cena struje je veća u odnosu na 2018. godine. Sve to utiče i na poslovanje "Eko toplane" - ističe Zečević.

On kaže da povećanje za 59 odsto ne bi donelo ekstraprofit za "Eko toplane" već bi sa takvom novom cenom poslovali na nuli, a što je prihvatljivo u sadašnjim uslovima.

Foto EKO Toplane

Toplana u Banjaluci

Iz ovog preduzeća kažu da očekuju konstruktivan razgovor na tu temu sa Gradom, ali i "Šumama RS" i "Elektroprivredom RS", a sve kako građani ne bi ostali bez grejanja.

Za "Eko toplane" Grad Banjaluka odobrio je ove godine subvenciju od dva miliona maraka, kako bi cena grejanja ostala ista. Toplana je tražila subvenciju od četiri miliona KM. Grad je do sada isplatio pola iznosa što je milion maraka.

Banjalučani kažu da ukoliko i dođe do poskupljenja to će biti dodatni udar na kućni budžet, ali navode da je i to bolje od hladnih radijatora.

Foto EKO Toplane

- Za stan od 100 kvadrata plaćam grejanje oko 160 maraka. Sad ako bude uvećanje cene za 60 odsto prosto ga moram prihvatiti jer nemam drugog izbora a tako misle i ostali stanari u zgradi. Najgora opcija bi bila da nam isključe grejanje u januaru - navodi Saša K.

Iz gradske uprave "Eko toplani" je stigao oštar odgovor na zahtev o poskupljenju. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ističe da je zahtev za poskupljenje neutemeljen i poručuje da Banjaluka neće ostati bez grejanja.

Foto A. Čavić

Draško Stanivuković

- Neodgovornim ponašanjem uprava preduzeća "Eko toplane" bespotrebno stvara paniku. Najaviti da je grejanje ugroženo i to bez odluke Upravnog odbora i konsultacije sa Gradom, koji je suvlasnik 49 odsto "Eko toplane" je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema građanima Banjaluke - poručio je Stanivuković.

Gradonačelnik je pojasnio da su iz preduzeća "Eko toplane" Gradu poslali nerealan i neutemeljen zahtev za povećanje cene grejanja, te da nisu dostavili nikakve argumente za povećanje cene od čak 59 odsto.

- To je neprihvatljivo! Tako se ne vodi preduzeće, zato razmišljamo i o traženju ostavki! - rekao je Stanivuković.

KVAROVI NA INSTALACIJAMA

IZ "Eko toplana" su pojasnili da što se tiče kvarova koji im se prijavljuju u 90 odsto slučajeva se radi o unutrašnjim instalacijama. Što se tiče distributivne mreže u gradu za nju kažu da je stara 50 godina i da su potrebna ulaganja u modernizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!