BESPLATNA LEGALIZACIJA KOŠTA 300 KM: Troškovi za geometre i novo premeravanje

S. Mišljenović

05. 11. 2022. u 06:45

GRAĐANI Banjaluke koji su započeli proces besplatne legalizacije objekata, a što im je omogućeno Izmenom zakona o legalizaciji, zatečeni su kad im je u gradskoj administraciji prilikom predaje dokumenata rečeno da će ipak imati troškove oko tog procesa.

БЕСПЛАТНА ЛЕГАЛИЗАЦИЈА  КОШТА 300 КМ: Трошкови за геометре и ново премеравање

Foto A. Čavić

Naime, traženo im je da izvode geometre i ponovo premeravaju objekte, kao i da dostave nove dokumente iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne-poslove (RUGIP). Sve to građane će koštati oko 300 maraka i više.

Kako za "Novosti" pričaju Banjalučani, izgleda da obećana besplatna legalizacija u stvarnosti i nije besplatna.

- Lično sam nazvao i kasnije otišao u Gradsku upravu gde su mi kazali da bi trebalo da platim oko 300 KM raznih troškova, prilikom kompletiranja dokumentacije za legalizaciju, a koja je navodno besplatna - kaže Banjalučanin Aleksa M.

On kaže da je, između ostalog, potrebno dostaviti kopiju katastarskog plana i lista nepokretnosti, plus platiti takse za svaki od tih dokumenata koji ne sme biti stariji od šest meseci.

Foto A. Čavić

- Ovo je sramota, jer uvid u dokumentaciju koja se nalazi u RUGIP Gradska uprava može ostvariti po službenoj dužnosti, a ne da građani plaćaju. Osim toga, rekli su mi da izvedem geometra na teren, kako bi ponovo premerili objekat, iako je njegova dimenzija i površina upisana u list nepokretnosti, koji posedujem. Ali njima to nije nikakav dokaz, iako se radi o dokumentu RUGIP - ističe ovaj Banjalučanin.

Njegovu priču potvrdilo je još nekoliko Banjalučana koji su ogorčeni, jer smatraju da su prevareni, i da se bespotrebno izlažu troškovima, iako za to nema nikakvog osnova.

U Ministarstvu za prostorno uređenje i građevinarstvo "Novostima" su rekli da je sa predstavnicima opština i gradova RS pred usvajanje izmena zakona dogovoreno da se lokalne zajednice odriču prihoda koji se odnose na legalizaciju.

- To je bio dogovor na sastanku, a oni sad traže ljudima geometre i orto-foto snimak. RUGIP besplatno ustupa orto-foto snimak i svu dokumentaciju vezanu za legalizaciju. Zakon je tu decidiran. Jedino što građani mogu platiti je taksa od pet maraka koja ide uz predaju dokumentacije i tu se završava sa plaćanjem - ističu u resornom ministarstvu.

"Novosti" su se obratili Gradskoj upravi Banjaluke, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Takođe, problem oko plaćanja troškova prilikom ulaska u proces legalizacije nije primećen ni u jednoj drugoj opštini i gradu Srpske. Širom RS građani normalno predaju dokumentaciju bez troškova od 300 maraka, dok u Banjaluci kompletiranje dokumentacije košta oko 300 maraka.

ZAKON PREDVIDEO GRATIS POSTUPAK

IZMENE Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata predvideo je da lokalne zajednice po službenoj dužnosti prikupe podatke iz RUGIP-a, u vezi digitalnih planova, gde se nalaze svi objekti izgrađeni pre 2013. godine. Dakle, Zakon je predvideo da građani nemaju troškova, odnosno da mogu legalizovati objekte besplatno, baš kako je i obećano.

DRSKO

SA službenicima u Gradskoj upravi Banjaluke građani često su se, kako kažu, suočavali sa drskim ponašanjem. Umesto da građanima pomognu oni su komentarisali su "i šta se bunite platićete samo 300 KM, dok smo mi plaćali građevinsku dozvolu 12.000 KM".

- Valjda su im građani sad krivi za to! - ističu Banjalučani.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja