MANJAK KANDIDATA ZATVARA AUTO-ŠKOLE: Jaćimović: Nismo povećavali cene, vozački ispiti oko 1000 KM

S. Mišljenović

05. 11. 2022. u 06:00

LOŠA finansijska situacija građana i veliki broj porodica koji je napustio Srpsku, glavni su uzroci pada broja kandidata u auto-školama širom Srpske.

МАЊАК КАНДИДАТА ЗАТВАРА АУТО-ШКОЛЕ: Јаћимовић: Нисмо повећавали цене, возачки испити око 1000 КМ

Foto Privatna arhiva

Prema podacima naših sagovornika, u odnosu na 2020. godinu, došlo je do pada broja kandidata za polaganje vozačkih ispita za 40 odsto, a što se dalje prelilo i na zatvaranja auto-škola u Srpskoj.

U auto-školama u Banjaluci pre dve godine je bilo, u proseku, po 200 kandidata mesečno, a sada je taj broj opao na 120 sa tendencijom daljeg pada.

- Samo u Banjaluci ovaj mesec su se zatvorile četiri auto-škole. I kad znate da se zatvaraju te škole u Banjaluci koji je najveći centar u Srpskoj i gde ima najviše potencijalnih kandidata, onda je jasno kako prolaze naše kolege u manjim mestima. U čitavoj Srpskoj za ovu godinu sigurno je zatvoreno više od 20 - kaže Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja za unapređenje bezbednosti saobraćaja RS, i dodaje da je ukupan broj škola oko 200, ali taj podatak se veoma retko ažurira pa na spisku ima i onih koje godinama ne rade.

Foto S. M.

Milenko Jaćimović

On ističe da iako enormno raste cena goriva i energenata, auto-škole nisu povećavale cene vozačkih ispita i one se kreću oko 1.000 KM za B kategoriju i oko 500 KM za C.

- Kad bi na ovako mali broj kandidata još povećali cenu vozačkih ispita, sve auto-škole u Srpskoj bi mogle da stave katanac na vrata. Sada je evidentno da auto-škole rade u minusu, a do kada će tako biti, niko ne zna - ističe Jaćimović.

Jedan od vlasnika auto-škole iz Banjaluke kaže za naš list da je situacija na terenu katastrofalna, jer konstantno opada broj kandidata i da je svakodnevna borba kako privući kandidata.

- Uveli smo i plaćanje na rate, ali opet i tu ljudi kasne. Onda dođete u situaciju da morate zvati klijente i tražiti novac. Zasada preživljavaju auto-škole koje posluju kao porodični biznisi i gde rade, primera radi, otac i sin - kaže ovaj Banjalučanin.

I Zdravko Ivić, predsednik Udruženja auto-škola Banjaluke, potvrđuje da dramatično pada broj kandidata za vozačke ispite i to najbolje pokazuje broj upisanih srednjoškolaca u Srpskoj gde ih je ove godine upisano čak 4.000 manje nego pre četiri godine.

- Cena vozačkog je smešna. U Nemačkoj polaganje za C kategoriju košta oko 3.600 evra, a kod nas 500 maraka - ističe Ivić.

 

ŽENE PREDNjAČE

PREMA rečima Zdravka Ivića, trenutno auto-školu pohađa veći procenat ženskih osoba, jer muškarci mahom odlaze u inostranstvo da se zaposle kao vozači.

- A, činjenica je da je manje omladine, pa sve to skupa dovodi do manjeg broja kandidata - rekao je Ivić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MUSLIMANSKI ZLOČIN BEZ KAZNE: Obeležavanje 32.godišnjice od masakra vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu