MILORAD DODIK STUPIO NA DUŽNOST PREDSEDNIKA SRPSKE: Održan svečani prijem u administrativnom centru Vlade (FOTO)

Nataša Lazukić - Tajana Cvijetić

22. 11. 2022. u 19:46

U BANjALUCI je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

MИЛОРАД ДОДИК СТУПИО НА ДУЖНОСТ ПРЕДСЕДНИКА СРПСКЕ: Одржан свечани пријем у административном центру Владе (ФОТО)

Foto SRNA

Zvanice su na prijemu dočekali predsednik Milorad Dodik i potpresednici Republike Srpske Ivan Begić i Ćamil Duraković.

Među prisutnima su bili srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijeri Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića i brojne druge zvanice iz političkog i javnog života Srpske i Srbije.

Predsednik Srpske je na svečanom prijemu poručio da će u godinama koje dolaze pred nama, predano raditi na uspostavljanju mira i stabilnosti.

- Odgovornost koju sam dobio u ovom mandatu je veća nego ranije - zato što sam razumio poruku naroda koji me je birao. To govori o tome da sam veliki dužnik ovom narodu. A mislim da mogu da razumem ono što narod od mene očekuje - da očuvam mir, da očuvam Srpsku. I to ću raditi. Republika Srpska u svom okviru ima mnogo i dovoljno kapaciteta da se izrazi i Srbi su prihvatili da ostanu u BiH zato što su dobili Dejtonski sporazum i Ustav koji je jasno pozicionirao Srpsku - naglasio je Dodik.

Narodu se obratio i njegova svetost patrijarh srpski Porfirije koji je poručio da nimalo nije lako biti predsednik Srpske u ovim turbulentnim, uzburkanim vremenima.

- Mir je naravno najvažnija vrednost, uslov bez kojeg se ne može funkcionisati. Uvek je bio skupocena vrednost i uvek je bio dovođen u pitanje - kazao je srpski patrijarh te predsjedniku savjetovao da uspostavlja jedinstvo i mir.

- Želimo da budete predsednik svih ljudi u Srpskoj i da se borite za mir, jedinstvo svih ljudi. Neka Vam Gospod da snage i odlučnosti i siguran sam da ćete imati podršku svog naroda. Neka vas Bog čuva - zaključio je patrijarh koji je podsjetio na Hristove riječi da svi jedno budu i ukazao da se to jedinstvo postiže tako što se prvo gradi u svom okruženju, porodici, komšijama, svome mestu.

Građanima Srpske obratila se i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izrazila zadovoljstvo što je ponovo u Banjaluci na svečanosti povodom stupanja Milorada Dodika na dužnost predsednika Srpske. Brnabićeva je naglasila da se nastavljaju svi započeti projekti Srbije i Srpske, te da će naredni period značajno obeležiti živote budućih generacija. Ona je nabrojala investicije poput auto-puta Banjaluka - Beograd, Aerodroma Trebinje i Hidroelektrane Buk Bijela, a posebno je istakla značaj gradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

- Punim srcem kažem da nastavljamo punu saradnju, da gradimo specijalne veze. Insistiramo na daljem jačanju Republike Srpske, jer krajnji cilj naše politike je mir na celom Balkanu - rekla je Brnabićeva.

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić je kazao da očekuje da Republika Srpska bude jača, dok je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon naglasio je da je jako bitno da se prati položaj Srba u regionu.

Rusija se zajedno sa Republikom Srpskom zalaže za mir i važnost ekonomske saradnje, kazao je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, koji očekuje da će nastaviti dobru saradnju sa novoizabranim predsednikom Srpske Miloradom Dodikom.

- Imamo strateške ciljeve, a jedan od njih jeste poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Siguran sam da će to i ostati - zaključio je Kalabuhov povodom inauguracije predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna