U SDS I PDP SADA BIRAJU NOVE LIDERE: Rezultati izbora doneli velike probleme dojučerašnjim prvacima opozicije u Srpskoj

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 11. 2022. u 07:26

NAJJAČE opozicione stranke SDS i PDP, nakon završenih oktobarskih izbora, zbog loših rezultata, ostale su bez rukovodstva i ulaze u proces unutarstranačkih izbora.

У СДС И ПДП САДА БИРАЈУ НОВЕ ЛИДЕРЕ: Резултати избора донели велике проблеме дојучерашњим првацима опозиције у Српској

Predstavnici SDS i PDP, Foto SDS

Opozicioni blok SDS - PDP definitivno će biti remontovan, jer su poraženi na izborima od SNSD i za mnoge dojučerašnje prvake opozicije više neće biti mesta u ovom bloku.

Dok u SDS nakon odlaska Mirka Šarovića sa mesta predsednika stranke postoje naznake da bi njegov naslednik mogao biti Milan Milićević, predsednik GO SDS, u PDP se još ne zna ko bi mogao preuzeti čelo stranke od Branislava Borenovića. Najozbiljniji kandidati za to mesto su Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, Jelena Trivić i Igor Crnadak. Ali u PDP je došlo do velikog raskola dojučerašnjih velikih prijatelja Trivićeve i Stanivukovića i pale su i teške reči i optužbe.

Tako je Trivićeva optužila Stanivukovića da je sklon manipulacijama, kao i da se približio Miloradu Dodiku. Stanivuković je na optužbe Trivićeve "da ništa nije vredno tog spuštanja ispod ljudskog dostojanstva". Dok se oni prepucavaju, na fotelju prvog čoveka PDP cilja i Crnadak, aktuelni potpredsednik te stranke.

Sagovornici "Novosti" kažu da opozicioni blok mora što pre da prelomi ko će ga voditi u narednom periodu i da očiste svoje redove, jer sa aktuelnim stanjem gde se samo nižu optužbe idu prema političkoj provaliji.

Tanja Topić, Foto istinito.com

Tanja Topić, politički analitičar, kaže da jedno društvo koje je daleko od demokratskog vapi za opozicijom kao nasušnom potrebom.

- Kod nas je postalo negde u narativu dominantno da je opozicija suvišna i maltene odgovornija od vlasti za stanje u društvu. Očito su to ostaci jednostranačkog komunističkog nasleđa koje ne trpi pluralizam. Svi smo zaboravili dramu sa izbornom krađom, ogromnu zaduženost u kojoj ćemo se gušiti i fokus usmerili na unutrašnja previranja u opoziciji - poručila je Topićeva.

Velizar Antić, politički analitičar, smatra da RS neće ostati bez opozicije.

- U Narodnoj skupštini Srpske imaćemo poslanike koji će u naredne četiri godine delovati onako kako treba da deluje opozicija i da ukazuju na sve propuste koje u svom radu ostvaruje vlast. Međutim, kako sada stvari stoje, imaćemo manji broj opozicionih poslanika nego ranije - kaže Antić.

Opozicija RS, Foto SDS

REŠENjE U PODMLAĐIVANjU KADROVA

VELIZAR Antić kaže da bi opozicija u narednom periodu trebalo da sedne i napravi dobru alalizu gde su grešili u prethodnom periodu i da počne da ispravlja te greške.

- Treba da porade na dva polja. Prvi su nova kadrovska rešenja i uvođenje mlađih kadrova u prvi plan. S druge strane je osmišljavanje jednog realnog programa koji bi bio sprovodiv bez nekih megalomanskih obećanja. I naravno, rad na terenu, odnosno približavanje narodu - poručio je Antić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!