SARAJEVO SRBIMA DALO 600 GLASOVA: Šta su pokazali rezultati nedavnih izbora u BiH, kako se glasalo u kantonima Federacije?

M. REGOJE

14. 11. 2022. u 08:20

REZULTATI glasanja na nedavnim Opštim izborima u BiH svima su već poznati. Ono što je manje poznato je da su u Kantonu Sarajevo, jednom od 10 kantona Federacije BiH, u kojem živi oko 410.000 stanovnika, većinski Bošnjaka, kandidati srpskih stranaka na izborima osvojili svega oko 600 glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo.

САРАЈЕВО СРБИМА ДАЛО 600 ГЛАСОВА: Шта су показали резултати недавних избора у БиХ, како се гласало у кантонима Федерације?

Centar Sarajeva, Foto M. Regoje

Kandidati SNSD osvojili su 488, a SDS 109 glasova. Dušan Šehovac, profesor i nosilac liste SNSD na izborima za Kantonalnu skupštinu Kantona Sarajevo, komentarišući takav izborni rezultat ističe da izbori ne postoje samo zbog toga da se uhlebi nekoliko političkih poslušnika, nego bi trebalo da budu mnogo više od toga.

- Izbori su prostor koji se mora iskoristiti da se izaberu ljudi, Srbi, koji će se boriti i za više nacionalne, narodne istorijske interese, bez obzira koliko nas ima. Nisu samo nama Srbima u Kantonu Sarajevo potrebni legitimni i legalni izabrani politički predstavnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, oni su još više potrebni da se ostvare potrebe i interesi onih pola miliona Srba koji su proterani ili su se dobrovoljno odselili iz FBiH - istakao je on.

Šehovac dodaje da su izbori potrebni i stotinama hiljada Srba koji su živeli, preminuli i čije se posmrtni ostaci nalaze na teritoriji FBiH, da se sačuvaju njihove civilizacijske tekovine, koje su oni ostavili iza sebe, kao dokazi identiteta i uloge Srba na ovim prostorima.

- Ne smemo biti inertni i dozvoliti da se brišu uloga i rezultati viševekovnog delovanja Srba na prostoru FBiH - izjavio je naš sagovornik.

- Srbi u FBiH su narod koji je zaboravljen od svih subjekata, domaćih i stranih koji imaju obavezu i pravo da vode ozbiljnu i odgovornu politiku poštovanja ljudskih prava, a posebno prava da Srbi kao narod budu ravnopravni sa drugim narodima - objasnio je Šehovac.

Foto Srna

Prema njegovim rečima, Savezu nezavisnih socijalnih demokrata SNSD - Milorad Dodik bilo je potrebno oko 6.500 glasova, a dobili su samo 488. Nisu prošli dodaje, izborni prag od tri odsto, i tako imali jednog Srbina u Skupštini Kantona Sarajevo.

Prema njegovim rečima, izabrani gradski, kantonalni, federalni Srbi izjavljuju da oni nisu profesionalni Srbi, već građanski Srbi, i onda imamo situaciju da oni "građanski Srbi" gotovo nikada nisu pokrenuli pitanja vitalnog nacionalnog interesa na bilo kom nivou. Kako je istakao, poznato je i svima jasno da većinu Srba za kantonalne skupštine i Dom naroda FBiH biraju Bošnjaci i Hrvati, što utiče na to da Srbi nemaju pravo da biraju legalne i legitimne Srbe. Šehovac zaključuje da je rešenje ovog problema, manjka izabranih, i to većinom nelegitimnih Srba, u korenitim promenama izbornog zakona BiH.

NESTALE DESETINE NASELjA

SRPSKU zemlju i livade koriste novi ljudi, a srpski poslovni i stambeni objekti se sistematski uništavaju, kaže Dušan Šehovac, i dodaje da su desetine naselja u kojima su Srbi pre rata bili većina, nestale.

- Menjaju se nazivi naselja, ulica pa se, na primer, srpsko pravoslavno groblje Reljevo ne nalazi u Ulici Reljevo već u Istočnobosanskoj, a groblje Ljubinići nije u Ljubinićima, već u Podrinjskoj ulici. U tom groblju zatekli smo kako pase stado ovaca, i hrpe brabonjaka po spomenicima. Groblje je postalo tor za ovce - ističe Šehovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori