UZGAJA I BILJKE MESOŽDERKE: U svom dvorištu mlada Banjalučanka Tatjana Savanović neguje pravu "malu džunglu"

N. Lazukić

10. 10. 2022. u 06:07

BANjALUČANKA Tatjana Savanović je postala prepoznatljiva po neobičnom hobiju, a to je uzgajanje nesvakidašnjih biljnih vrsta.

УЗГАЈА И БИЉКЕ МЕСОЖДЕРКЕ: У свом дворишту млада Бањалучанка Татјана Савановић негује праву малу џунглу

Foto Privatna arhiva

Ona u svom dvorištu neguje "malu džunglu" u kojoj rastu biljke mesožderke, ali i stidljive mimoze, afričke ljubičice i oko 200 drugih vrsta.

Učestvovala je na različitim sajmovima cveća, a osvajala je i nagrade za najuređenije dvorište.

- Cela moja porodica obožava biljke, a ja sam se najviše zaljubila u mesožderke kroz gledanje crtića jer su prikazane kao strašne, a to decu zaškakilja. Znatiželja me podstakla da krenem da ih uzgajam jer su čudne, love insekte, ne zalivaju se običnom nego destilovanom vodom i mogu mnogo da je "popiju" - ispričala je Tatjana Savanović za "Novosti".

Foto Privatna arhiva

Kaže da je pre četiri godina jedva uspela da nađe semenke za mesožderke i kupi ih u inostranstvu, a i supstrati za njih su skupi.

- To čekanje je bilo izluđujuće. Lupom sam tražila male biljčice, presađivala sam ih pincetom, cilj mi je bio da proizvedem biljku sama i napravim domaće seme. S mesožderkama nema sredine, ili ih volite ili ne volite - rekla je Savanovićeva.

Foto Privatna arhiva

Činjenica je da su skupe na tržištu jer osim što sporo rastu, zahtevne su za održavanje i traže posebne uslove. U njihove klopke upada i kišnica, a otpuštaju i određene mirise što je primamljivo insektima, pa ih tako i "ulove".

 

RADI NA NjIHOVOJ POPULARIZACIJI

UKOLIKO im se promeni mesto, mesožderke izgube rosu. Takođe, cvet im ne traje dugo, iako je veoma lep. Meni su zaista prezanimljive jer se s njima nikad ne zna - ispričala je kroz osmeh Tatjana Savanović i otkrila kako želi u budućnosti da još više popularizuje ove neobične biljke.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao