VODILI BITKE ZA STARI GRAD: Tvrđava Mičevac pominje se u Dubrovačkim arhivima prvi put 1042. godine

D. Curać

10. 10. 2022. u 10:45

U NEPOSREDNOJ blizini Trebinja, pored magistralnog puta Trebinje-Nikšić, nalaze se ostaci starog grada Mičevca, koji je od 2003. na listi nacionalnih spomenika BiH.

ВОДИЛИ БИТКЕ ЗА СТАРИ ГРАД: Тврђава Мичевац помиње се у Дубровачким архивима први пут 1042. године

Foto D. Curać

Trebišnjicom uzvodno, dva kilometra od Trebinja, na uzdignutoj površini desne obale reke, nalaze se ostaci srednjovekovnog grada Mičevca. Grad je smešten na kraškom zaravanku, čija se južna strana strmo spušta ka Trebišnjici, dok je severno i istočno od grada - put za Nikšić.

Zidovi oko grada debeli su više od metar, a negde i dva. Sa severa je grad bio zaštićen sa pet kula koje su imale podzemlja slična čatrnjama. Ne zna se zašto su služila ta podzemlja, kao spremišta za vodu ili kao tamnice.

- Jedna izuzetno i vojno strateška lokacija za koju su se možemo slobodno reći više puta vodili ratovi. Važno je da kažemo da se pominje u Dubrovačkim arhivima, pominje se prvi put 1042. godine. Posle toga znamo da je bio u posedu Pavlovića, a ono što je najvažnije da svoj najveći uspon doživljava od vremena Hercega Stefana Vukčića Kosače 1438. godine. U to vreme su ga zvali i Hercegov grad - rekla je Jelena Pujić, kustos arheolog Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Foto D. Curać

Turci su tražili Mičevac kao uslov za mir, vodili su se ratovi, a 1468. pao je pod tursku vlast i posle toga malo se spominjao u istorijskim spisima.

- Arheološka istraživanja rađena su 1983. i 1994. godine i pronađeni su ostaci kasne srednjovekovne keramike, italijanski majolici, četiri novčića, dva bronzana i dva srebrena. Ti bronzani su iz rimskog perioda tako da možemo tvrditi da je tu postajalo rimsko naselje, a znamo i da je tu postojala praistorijska gradina i nije bez razloga 2003. proglašen za nacionalni spomenik - istakla je Pujićeva.

Foto D. Curać

VEROVALO SE DA KRIJE BLAGO

DUGO se verovalo da u podzemljima u Mičevcu ima blaga. Dve čatrnje su čak i otkopane, ali blago nije pronađeno. Prema legendi, u Trebinje je došao neki Dalmatinac i tvrdio da je u Mičevcu zakopan novac. Kopalo se najviše noću zbog naredbe trebinjskog paše da se tu nasele meštani sela Korjenići, koje je zapaljeno, i da zauzmu neobrađenu zemlju.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)